"Як коронавірус вплине на світову та українську економіку", - експерт

Втрати китайської економіки від вірусу вже становлять десятки мільярдів доларів.

Говорити про початок світової економічної кризи поки рано, розповів аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Ми не знаємо на скільки великі наслідки для китайської економіки від епідемії короновірусу. Ясно зараз одне: навіть якщо буде знайдено лікування протягом найближчих тижнів, як обіцяють китайці, економіка зможе запуститися тільки через кілька тижнів у кращому випадку. На сьогодні можна сміливо говорити про уповільнення економіки і стагнацію. Криза - це формування проблем, рецептів вирішення яких не маємо. У випадку з коронавірусом розуміємо, що економіка буде запущена. Питання тільки коли це станеться", - говорить аналітик.

Багато хто думає, що історія з вірусом фейк і за фактом вона нічого не коштує. "Але заходи, які вживає влада Китаю, кажуть зовсім про інше. Ситуація вкрай серйозна. Через картинки у новинах не закриваються заводи, не відрізаються від зовнішнього світу цілі міста і провінції, не переривається авіасполучення з усім світом. Але ринки, як і ціни на багато товарів, поки утримують своє. Втрати китайської економіки від вірусу вже можемо обчислювати десятками мільярдів доларів. І ця цифра буде рости. І не ясно, коли ця історія буде вирішена. А з огляду на ступінь нинішньої глобалізації і правдивість офіційних даних, які надають китайці, швидше за все, ці наслідки побачимо не тільки у Китаї", - розповів Максим Пархоменко.

За словами експерта, товари з китайських магазинів вже приходять зі значним запізненням. "Протягом кількох місяців можна очікувати уповільнення темпів виробництва, але запаси базових товарів дозволяють на перших порах нівелювати ці процеси. У той же час попит на сировину буде істотно страждати. Зараз падають ціни на сировинних і фінансових ринках через короновірус. Проблема в тому, що Китай в залежності від типу товару споживає від 30% (нафта) до 70% (залізна руда) світового споживання. Зниження темпів вже призвело до падіння попиту на нафту. Багато танкерів навіть не можуть розвантажитися в портах Китаю", - зазначив Пархоменко.

У Національному банку України заявили, що ситуація з короновірусом не суттєво вплине на українську економіку. "Ще кілька тижнів тому ситуація не була смертельною. Зараз же виникли труднощі з експортом металів. Якщо карантин і далі буде зберігатися - можна очікувати уповільнення нашої економіки. Ми повинні розуміти, що віруси будуть з'являтися далі і темпи їхнього поширення будуть також високими. Зараз Китай - це не тільки виробництво, але і велике споживання товарів. У зв'язку з цим вплив таких подій на світ буде вкрай великим", - додав аналітик.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...