Хто такі туареги, котрі завдали російським карателям давно не бачену поразку в Африці, і що відомо про напад на колону ПВК "Вагнера" в Малі

Хто такі туареги та що відомо про напад на колону ПВК "Вагнера" в Малі

Патріоти України вже повідомляли, що ввечері суботи, 27 липня, колону бойовиків ПВК "Вагнера" в африканській країні Малі було розбито з великими втратами для росіян. Відповідальність за напад взяли на себе повстанці-туареги з руху CSP-PSD.

Що відомо про напад на "вагнерівців" в Малі та хто такі туареги, - розповідає РБК-Україна.

Напад на "вагнерівців" в Малі

Бої між повстанцями-туарегами та бойовиками російської ПВК "Вагнера" відбулися в місті Тінзауатен поблизу кордону Малі з Алжиром у четвер та п'ятницю - 25 та 26 липня.

Спочатку повстанський рух CSP-PSD заявив, що туарегам вдалося захопити бронетехніку, вантажівки і цистерни. Також пошкодити вертоліт, який потім розбився в місті Кідаль за сотні кілометрів звідти.

Після бою туареги опублікували в соцмережах багато відео, на яких була зафіксована розбита колона військової техніки та тіла вбитих. За повідомленнями російських "воєнкорів", в результаті нападу загинули щонайменше 20 бойовиків ПВК "Вагнера".

Пізніше рух CSP-PSD повідомив про бій з батальйоном армії Малі, який підтримував бойовиків "Вагнера". Повстанці заявили, що вороги були знищені, а найманці та солдати, які вижили в бою, потрапили в полон. За версією малійської армії, в бою загинули лише двоє солдатів та 10 отримали поранення, а втрати туарегів нібито склали майже 20 вбитими. Проте відео, опубліковані в мережі, говорять про інше.

27 липня у соцмережі Х було опубліковано допис нібито від руху CSP-PSD з пропозицією передати Україні полонених "вагнерівців".

"Цей жест спрямований на те, щоб допомогти вам у вашій боротьбі за справедливість та свободу", - йшлося в дописі, правдивість якого неможливо перевірити.

Хто такі туареги

Туареги - етнічна група, яка населяє регіон Сахари, в тому числі частину північного Малі.

У 2012 році туареги розпочали повстання проти уряду Малі, в ході повстання певний час були союзниками з ісламістськими угрупуваннями, афілійованими з терористичною Аль-Каїдою, що завдало великого удару по іміджу туарегів у західному світі.

Повстанці сподівалися сформувати "Азавад" - незалежну націю туарегів. Вони навіть утримують стратегічне місто Кідаль.

Фото: хто такі туареги, які розбили колону "вагнерівців" в Малі

У 2015-му повстанський рух туарегів уклав мирну угоду з хунтою Малі, але наприкінці 2022 року вийшов з неї.

Минулого року в ЗМІ ширилося повідомлення, що рух туарегів оголосив війну бойовикам ПВК "Вагнера", які діють на території Малі та допомагають хунті.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...