"Кінець епохи бідності" загальмував на старті... Індексація пенсій не встигає за зубожінням

У березні українські пенсіонери отримують проіндексовані виплати

Упродовж березня українські пенсіонери отримують проіндексовані виплати. Перерахунок проводять для 9,76 мільйона пенсіонерів, із яких для 7,91 мільйона виплати підвищать. Мінімально суми зростуть на 100 грн, у середньому — на 300 грн, максимально — без обмежень. Однак і після перерахунку пенсія разом із доплатами та надбавками не може перевищувати 10 мінімальних.

Перерахунок проводиться автоматично і не потребує особистих звернень. Пенсії індексуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески. Він враховується для обчислення пенсій у розмірі 1,11.

Формула розрахунку така: середня зарплата множиться на трудовий (страховий) стаж і на індивідуальний коефіцієнт заробітку, де трудовий стаж вираховується у відсотках (1 рік = 1%). Індивідуальний коефіцієнт показує, наскільки середня зарплата пенсіонера за всі роки роботи була більшою/меншою чи дорівнювала середній зарплаті в країні.

Саме тому 11% матимуть не всі, а лише ті пенсіонери, в яких вище згадані показники не є низькими. Будуть і ті, кому перерахунок нічого не додасть, адже держава й так доплачує їм до рівня «мінімалки».

Вкотре невдоволеними залишаться деякі інші категорії пенсіонерів, яким навіть номінального перерахунку не буде. Адже проіндексують лише трудові пенсії, тобто призначені у зв'язку з досягненням пенсійного віку, а також за інвалідністю та у зв'язку із втратою годувальника. А це, як уже було сказано, близько восьми мільйонів, або 72% загальної кількості пенсіонерів.

Усі ті, хто отримує виплати за спеціальними законами, опиняться поза індексацією. Сюди ж потраплять і трудові пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок у 2019–2021 роках, а також працюючі пенсіонери. Правда, останнім перерахують пенсії з 1 квітня 2021 року, за наявності 24 місяців стажу за два останні роки і більше.

Що ж до наступного підвищення пенсій, то його доведеться чекати недовго. Виплати зростуть у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму з липня — до 1854 грн (+85 грн) і з 1 грудня — до 1934 грн (+80 грн). З 1 грудня зросте й мінімальна зарплата до 6500 грн (+500 грн) і знову підвищаться пенсії. Приміром, 65-річні люди зі стажем 35 та 30 років (у чоловіків та жінок, відповідно) не отримуватимуть менше 40% мінімальної зарплати (зростання від 200 до 2600 грн).

Звісно, доплати невеликі, але де взятися більшим? Функціонує лише одна солідарна система, яка не може забезпечити належного рівня утримання пенсіонерів. Навіть нинішні виплати забезпечуються не без зусиль: заборгованість самого Пенсійного фонду за позикою на покриття тимчасових касових розривів зросла на 14 млрд грн, порівняно з 1 січня 2020 року, й на січень 2021 року сягнула 62,1 млрд грн.

І це не новина: борги почали утворюватися ще 2007 року й нарощуються досі. Виплата пенсій відбувається не тільки за рахунок надходжень єдиного соціального внеску, а й за рахунок позики з Єдиного казначейського рахунку. Прострочена заборгованість Пенсійного фонду за позиками, наданими із ЄКР на покриття тимчасових касових розривів у 2007–2014 роках, становила 48,1 млрд грн.

Торік на покриття тимчасових касових розривів, пов'язаних із виплатою пенсій, Казначейство надало позик на 179 млрд грн. Пенсійний фонд погасив заборгованість на загальну суму 166,1 млрд грн, з яких 1,1 млрд грн — за позиками, наданими у 2019 році, 165 млрд грн — за позиками 2020 року.

За таких непростих умов цілком логічно поставити запитання: чи вистачить коштів на пенсійні виплати і цьогорічні неодноразові підвищення, які заплановані? Відповідь треба шукати у бюджеті Пенсійного фонду на 2021 рік.

Кабмін затвердив його в лютому. Документ збалансований: загальна сума доходів і видатків однакова — 495 502 млн грн. Власні доходи (з урахуванням залишку на початок року) дорівнюють 327 957,3 млн грн, з яких 293 887,3 млн грн — сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Дефіцит бюджету сягає 21,723 млрд грн.

Кошти держбюджету на пенсійні програми становлять 195 319,4 млн грн, із яких на сплату єдиного внеску за окремі категорії осіб спрямують 27 975,7 млн грн; на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень, призначених за пенсійними програмами, і покриття дефіциту коштів ПФУ — 167 343,7 млн грн.

Цю суму розподілять так: 145 260,1 млн грн — на пенсійне забезпечення військовослужбовців, виплату пенсій, надбавок та підвищень, призначених за різними пенсійними програмами. 21 723,6 млн грн підуть на покриття дефіциту коштів ПФУ. Слід наголосити, що це на 16 726,9 млн грн менше, ніж у 2020 році.

Ще 360 млн грн спрямують на погашення заборгованості з пенсійних виплат, що фінансуються коштом державного бюджету, за рішеннями судів. Таких позовів дуже багато, й досить часто приписи Феміди виконуються зі значним запізненням.

Загалом же влада запевняє, що у бюджеті ПФУ на 2021 рік передбачено кошти як для проведення індексації пенсій, так і на низку інших цьогорічних підвищень. Міністерка соціальної політики Марина Лазебна нагадала, що кілька років тому дату індексації пенсії із закону прибрали. Нинішній уряд повертає обов'язковий перерахунок виплат із 1 березня.

Що ж до підвищення інших виплат, то про них варто нагадати. Це не лише підвищення у зв'язку зі зростанням мінімальної заробітної плати в січні та грудні (мінімальний розмір пенсії 65-річним із повним стажем роботи буде на рівні 40% від мінімальної зарплати), а й компенсаційні виплати особам, яким виповнилося 80 років; підвищення пенсійних виплат у зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму з липня і грудня.

Щоправда, з цього переліку наразі випадає обіцяне підвищення 75-річним пенсіонерам. За словами Марини Лазебної, зростання їхніх пенсій перенесли на три місяці: на жовтень 2021-го. Таке рішення ухвалили у зв'язку з браком бюджетних коштів.



Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...