"Кріт" ФСБ у німецькій розвідці отримав 400 тисяч євро готівкою за злив інформації: NYT розповіла подробиці

Працівник Федеральної розвідувальної служби (BND) ФРН, заарештований у грудні минулого року в Німеччині за підозрою у шпигунстві на користь Росії, отримав від Кремля 400 тисяч євро готівкою за свою інформацію. Про це пише The New York Times, передають Патріоти України.

Журналістам вдалося встановити, що російським «кротом» виявився 52-річний Карстен Лінке, який був одним з керівників підрозділу німецької розвідки, що відповідає за кібербезпеку та спостереження за електронними комунікаціями. Цей підрозділ відповідає за близько половини усіх розвідувальних даних BND.

За інформацією видання, серед даних, до яких міг мати доступ затриманий, була інформація про пересування західної військової техніки, переданої Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Раніше Der Spiegel писало, що ФСБ восени доручила цьому «розвіднику» передати GPS-дані місць зосередження в Україні американських РСЗВ HIMARS і німецьких ППО IRIS-T.

Він також мав можливість переглядати звіти розвідувальних служб країн-союзників, зокрема американських АНБ і ЦРУ, а також штаб-квартири урядових комунікацій Великої Британії.

NYT уточнює, що за злив інформації «розвідник» отримав близько 400 тисяч євро готівкою, які були доставлені з Москви.

Останній транш грошей, що призначався для заарештованого Лінке, був вилучений у його спільника, 31-річного Артура Еллера, під час затримання в аеропорту Мюнхена, куди він прилетів із США. З собою він мав конверт зі 100 тисячами євро.

Еллер — натуралізований громадянин Німеччини, який народився в Росії. Раніше він займався бізнесом, працюючи з компаніями в Німеччині та Африці.

Як пише NYT, що Еллер і Лінке вперше зустрілися у 2021 році на щорічному фестивалі, який проводить спортивний клуб Weilheim. З ними зв’язався один із місцевих членів ультраправої партії Альтернатива для Німеччини (AfD) у місті Вайльхайм, який колись служив в армії разом з Еллером. Фактично Еллер був кур'єром для Лінке.

Виявлення ворожого агента сколихнуло німецькі політичні кола та шокувало розвідувальні служби країн-союзників ФРН. Як зазначає видання, справа виявила серйозні вразливі місця Німеччини.

Деякі посадовці, з якими поспілкувалося видання, визнали, що через це американці та британці сповільнили чи припинили надавати певну інформацію Німеччині. Та обмеження на обмін інформації була найсуворішими відразу після викриття Лінке й відтоді партнерство відновилося.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...