"Київ рішуче вимагав ще 31 травня": ЄС розглядає відправку військових інструкторів в Україну - Welt

ЄС продовжує аналізувати можливість відправки європейських військових в Україну в якості інструкторів. Остаточне рішення можуть ухвалити найближчим часом. Про це пише Welt із посиланням конфіденційний звіт, в якому аналізуються позитивні та негативні наслідки такого рішення, передають Патріоти України.

Як зазначає видання, Київ "рішуче вимагав" відправки інструкторів у непублічному листі до головного дипломата ЄС Жозепа Борреля ще 31 травня. За інформацією видання, міністри закордонних справ і оборони Європейського Союзу вперше обговорять це питання в середині наступного тижня. Ця тема також буде обговорюватися у вівторок на зустрічі відповідальних послів ЄС у так званому Комітеті з політики та безпеки (PSC). Остаточне рішення має бути ухвалене не пізніше листопада.

У середині листопада мандат нинішньої Європейської тренувальної місії для українських військових (EUMAM UKR), яка досі проходила виключно на території ЄС і насамперед у Німеччині та Польщі, має бути продовжено на два роки. З цієї нагоди мандат може бути розширений, щоб у майбутньому включити навчання в Україні.

Перші неформальні дебати на цю тему вже відбулися в Брюсселі перед літніми канікулами в липні. Виникли два фронти, які поки що були непримиренними. Франція категорично хоче, щоб європейці виконали вимогу Києва і, окрім нинішньої підготовки, ще й навчали солдатів в Україні. Париж підтримують країни Балтії, Польща, Данія та Швеція. Федеральний уряд Німеччини, у свою чергу, проти навчання українських військових на місці. Берлін боїться подальшої ескалації та нерозрахованих ризиків. Позицію Берліна поки що поділяли Мальта, Австрія, Словенія та Угорщина.

У конфіденційному звіті, який отримали журналісти, йдеться, що нинішня підготовка українських новобранців, яка проходить на території ЄС, в основному базується на західних стандартах мирного часу і є відірваною від реалій війни в Україні. Тому українським солдатам часто доводилося донавчатися вже в бою після повернення з європейських полігонів. Крім того, за нинішніх умов навчання в Європі забирають багато часу. Тож відправка інструкторів в Україну замість відправки новобранців в Європу наблизить навчання до реалій та зекономить час на логістику.

Однак під час навчання на українській території загальна загроза для інструкторів з ЄС є "критичною". "Той факт, що Росія може дотягнутися до будь-якої частини України за допомогою балістичних ракет і безпілотників, призведе до найвищого рівня загрози для військового персоналу ЄС", – йдеться у звіті.

Солдати ЄС "можуть бути сприйняті Росією як активні учасники конфлікту і, отже, викликати непередбачувані кінетичні реакції". Це також включає в себе удари безпілотниками і ракетами, а також диверсії та кібератаки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Декого не вистачає?: На відео з російськими військовополоненими помітили цікавий нюанс

субота, 24 серпень 2024, 16:54

Після обміну полоненими, який відбувся 24 серпня на День Незалежності України, російський аналітик помітив, що серед полонених російських військових немає кадирівців. На цьому зауважив російський військовий аналітик Ян Матвєєв у себе в Telegram-каналі,...

Візит Моді до Києва – знаковий. В Азії всі розуміють символи – напередодні Дня Незалежності випадкових візитів не буває, - ексголова МЗС України Клімкін

субота, 24 серпень 2024, 16:42

"Прем'єр-міністр Індії Моді не буде грати в нашу гру. Але його візит до Києва не про це – він не просто важливий, він знаковий", - пише ексочільник МЗС України Павло Клімкін на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продов...