"Люди виносили трупи до доріг": Що відбувається у блокадному Маріуполі

"Про обстановку в Маріуполі можу сказати, що це пекло", - розповіла мешканка Маріуполя

Улицы усеяны трупами, город похож на руины. Во что оккупанты превратили  Мариуполь - видео - Новости Донбасса | Сегодня

Мешканка Маріуполя розповіла про життя в блокадному місті. За її словами, спочатку ніхто не вірив, що буде щось серйозне в місті, а "коли почався цей кошмар, люди все зрозуміли..., але люди не втекли з міста", передають Патріоти України. А коли потім багато сімей захотіли виїхати, було вже пізно...

Другий тиждень Маріуполь знаходиться в блокаді окупантів, які намагаються штурмувати його з усіх боків. Сім'ї з дітьми намагаються покинути місто, але багато жителів залишаються під щоденними бомбардуваннями, перечікуючи їх в підвалах або, як це було до недавнього часу, в міському драматичному театрі, по якому російська авіація вдарила 16 березня.

Про ситуацію в місті Бі-бі-сі розповіла мешканка Маріуполя Ірина, яка два дні тому все ж змогла виїхати з міста.

"Виїжджати треба було вже 3 березня. Але я не збиралася виїжджати, якщо чесно. Я свято вірила і досі вірю, що ми переможемо, що Маріуполь не завоюють, тому що там нікому не потрібен "русский мир", який вже щиро всі ненавидять. Не тому, що ми злі, а тому що нам показали, що таке "русский мир", - поділилася жінка.

За її словами в перші дні війни ніхто не вірив [що буде щось серйозне в місті], всі думали, що вони постріляють по периметру і підуть, а в місто ніхто не зайде. "Коли почався цей кошмар, люди все зрозуміли... Всі розуміли, що небезпечно, але люди не втекли з міста. Багато хто зрозумів, що потрібна допомога буде. А коли багато сімей нарешті захотіли виїхати, місто було вже закрите, воно було оточене і нас не випускали. Одна з колон з виїжджаючими потрапила під вогонь, так що після цього теж боялися люди виїжджати", - розповіла мешканка Маріуполя.

"Електрику відключили 2 березня, а тепло - відразу 24 лютого [в день початку війни]. І пропав мобільний зв'язок. У деяких місцях ще ловив пару днів, але недовго і без Інтернету. Десь 6 березня відключили газ. В принципі у нас багато будинків без газу, на електриці, люди там залишилися без усього. Почалася катастрофа. Сміття не вивозили. У моєму під'їзді люди знесли всю їжу, зробили чергового, який готував на багатті. Палили дерева, але потім випав сніг і дерева стали вологі. Знаходили все що можна дерев'яне: хто меблі приніс, хто драбини, щоб тільки хоча б раз в день приготувати гарячу їжу. У моєму під'їзді у всякому разі було так. У нашому під'їзді жило кілька будинків, тому що у дві сусідні дев'ятиповерхівки влучили снаряди, і завалило підвали. А в моєму будинку був укріплений підвал, так що туди з'їхалося дуже багато людей. Багато спали в під'їздах на перших двох-трьох поверхах, хоча в наш будинок потрапив "Град", але у нього дуже товсті стіни, так що там можна було жити", - розповіла жінка.

Також Ірина розповіла, як проходив її день. За її словами, він починався приблизно о четвертій ранку, коли починалася повітряна атака. Вона тривала зазвичай до 8-9 годин і всі люди ховалися, куди могли.

"Я не можу сказати, що було найстрашніше. Це все жахливо. У людей, які потрапляють в таку обстановку, притупляється почуття страху. Ти навіть не прискорюєш крок, коли над тобою летять літаки та вибухи. У тебе є якась мета: дістати води, за якою треба простояти чергу в кілька годин. Ти просто на все це дивишся і тобі жахливо за місто, в якому ти гуляв, де немає більше жодної цілої дороги, де люди в під'їздах збираються, щоб винести трупи та поховати їх десь недалеко від будинку, тому що далеко відходити не можна. І просто в братську могилу закопати людей, яких ти навіть не можеш ідентифікувати. Не знаю навіть, як ведеться підрахунок загиблим. [У перші дні] деяким волонтерам швидкі давали свої машини, вони збирали з доріг трупи. Люди виносили трупи до доріг, залишали їх на лавочках, а швидкі їх забирали. Але в моргах більше місця немає. Людей на кладовища не вивозили, тому що ми в оточенні, наше Старокримське кладовище, де ховають всіх маріупольців, зараз закрито, там зараз окупанти", - розповіла мешканка Маріуполя.

При цьому жінка зазначила, що маріупольців ця ситуація насправді згуртувала.

"Ми дуже горді, що ми українці й це дуже підтримує. Ти дивишся на ЗСУ, думаєш, як цим хлопцям важко, і не здаєшся, тому що треба якось їм допомогти. І це стосується всіх, крім окремих особистостей, які втекли або стали мародерами, але таких я і за людей не вважаю. А українці допомагають один одному і ми виживаємо завдяки один одному", - зазначила Ірина.

Жінка розповіла, що до останнього не планувала виїжджати, але після 10 березня, коли вже стало зрозуміло, що допомоги чекати нізвідки й треба сподіватися тільки на свої сили, на [полк] "Азов", на ЗСУ, вирішила виїжджати з міста. Спочатку ще хтось боявся, але після чотирьох ночей постійних повітряних атак люди просто сіли в машини та поїхали. Це був не "зелений коридор", а самоорганізація, намагалися їхати один за одним, не губитися, об'їжджати міни.

"Один блокпост був відкритий і через нього ми виїхали хто на Бердянськ, хто на Запоріжжя", - розповіла вона.

"Виїжджаючи, мені нічого не вдалося взяти з собою. Як одяглася і пішла, так це все, що у мене є на даний момент. Речей у мене немає і дуже багато маріупольців збиралися так само, як і я. У чому були, в тому і поїхали, тільки б вижити", - зазначила Ірина.

"Про обстановку в Маріуполі можу сказати, що це пекло. Я думала, що у 2014 році на Східному було важко, було жахливо і гірше бути не може. Ні, може. 4 березня я думала, що гірше нікуди знову. І з кожним днем я переконувалася, що гірше є куди. Жодного цілого будинку не залишилося в Маріуполі. Я виїхала позавчора і з тих пір ситуація стала ще гірше. Жодного цілого будинку, жодної дороги, жодного цілого скла. Інфраструктури в Маріуполі більше немає, але Маріуполь є, і він український. І він буде українським. Навіть якщо тимчасово зможуть окупувати мій дім, мою країну, ми все одно будемо Україною".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...

У Києві під час занять у школі обвалилась стеля (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:30

У спеціалізованій школі №155 у Києві під час занять обвалилася підвісна стеля. Ніхто не постраждав. Про це повідомляє Telegram-канал "Реальний Київ", передають Патріоти України. Учні, сидячи на уроках, почули гучний гуркіт з коридору. На щастя, на той ...