Мясо "з пробірки", а точніше з 3D-принтера: Ізраїльтяни представили технологію друку штучного м'яса

Перші продукти з лабораторії, як очікується, потраплять в ресторани вже в 2021 році.

Хайтек-компанія Meatech з Нес-Ціон бере участь в глобальній гонці по винаходу «м'яса з пробірки». Перші продукти з лабораторії, як очікується, потраплять в ресторани вже в 2021 році, повідомляють Патріоти України.

Світ наближається до того, що м'ясо, створене штучно з клітин тварин, стане основним продуктом харчування. Ізраїльські компанії лідирують в цій області.

Компанія Meatech, можливо, вперше в історії створила штучне м'ясо за допомогою 3D-принтера. Головка принтера переміщається по лотку, розпорошуючи на нього шари біологічних «чорнила», що містять ембріональні стовбурові клітини теляти. Результати в даний час виглядають не дуже апетитно, але компанія переконана, що протягом року вона першою в світі надрукує 3D-стейк, який важко буде відрізнити від справжнього.

Штучний стейк можна відправляти на гриль

Культивоване м'ясо - це справжнє м'ясо, за винятком того, що жодну тварину не було вбито, щоб його отримати. М'ясо має всю необхідну харчову цінність, не містить вірусів, холестерину та інших небажаних компонентів, а також не вимагає величезних витрат на вирощування худоби, повідомляє Ynet.

Цілком можливо, це одна з найбільш революційних технологій людства.

Стовбурові клітини тварин поміщають в біореактор, змішують з поживними білками і прискорюють ріст компонентами. Клітини ростуть, розмножуються, збираються в крихітні кластери, а потім з'єднуються в живу м'язову тканину.

Зростання відбувається повільно - на цьому етапі більшість компаній подрібнюють вирощене м'ясо в фарш.

Інновація Meatech дозволяє розріджувати тканину, розпорошувати її через 3D-принтер і швидко створювати стейк. Принтер може комбінувати різні «чорнило» і таким чином створювати різні види стейків.

Шарон Фіма, генеральний директор і співзасновник Meatech, каже, що компанія орієнтована на промисловий ринок. Для цього був розроблений власний біореактор і промисловий 3D-принтер, що дозволяє швидко виробляти значну кількість м'яса. Також компанія розробляє дві технології: біологічні чорнило і промислове виробництво живої тканини.

Шарон Фіма

Компанія Meatech була заснована в 2018 році Шароном Фімою, Аміром Хасідімом і Омрі Шаніним. Стартап залучив $ 3 млн і почав з команди в 17 осіб.

Концепція вирощування живої тканини в лабораторії з'явилася з необхідності заміни людських органів. В ході досліджень вчені виявили і спосіб вирощування їстівної м'ясної тканини.

Одним з учених Meatech є професор Таль Двір з Тель-Авівського університету, він отримав міжнародне визнання коли його лабораторії вдалася 3D-друк живого людського серця в минулому році.

Таль Двір

Багато ізраїльських високотехнологічні фірми кинулися в гонку по створенню культивованих м'яса.

Supermeat, очолювана Ідо Савір, Кобі Бараком і Широм Фрідманом, була першою. У 2016 році вона почала розробки для культивування фрикадельок, сосисок і курячих Наггетс. Фірма залучила інвесторів і отримала понад $ 3 млн. Supermeat планує почати поставки своїх продуктів в ресторани вже в 2021 році.

Aleph Farms, заснована Дідьє Тубіа, Йонатаном Бергером, Аміром Зейдманом і професором Шуламит Льовенберг з Техніона, включилася в гонку через рік після Supermeat і залучила $ 14 млн. Компанія розробляє технологію виробництва цілих стейкових висівок і планує вийти на ринок через три роки.

Шуламит Льовенберг в лабораторії

Компанія Future Meat була заснована в 2018 році професором Яаковом Нахміас з Єврейського університету в Єрусалимі, вона залучила $ 16,5 млн. Future Meat розробляє фрикадельки з яловичини і курячого м'яса. Очікується, що саме ця компанія першою зможе вийти на ринки в 2021 році. Компанія виробляє «гібридне м'ясо» - суміш тваринного жиру і рослинних білкових тканин. Дослідники розраховують, що вироблене за їхньою технологією м'ясо буде мати вартість не більше $ 5 за 1 кг.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...