Москва обікрала зрадника України: У "горілкового магната" конфіскували активи на користь держави-агресора

Влада Росії фактично конфіскувала компанії, нібито пов'язані з українським алкогольним холдингом Global Spirits "горілчаного магната" Євгена Черняка і, зокрема, брендом горілки "Хортиця". Усі активи, ймовірно, пов'язані з холдингом, який активно працював у РФ навіть після окупації Криму і початку повномасштабної війни 2922 року, тепер були передані в дохід держави-агресора.

Про конфіскацію підприємств свідчать дані Російської Федеральної служби судових приставів. Раніше "дочки" українського холдингу були націоналізовані Кремлем. Йдеться про такі компанії:

  • Феодосійський завод коньяків та вин;
  • "Кримський винний дім";
  • лікеро-горілчаний завод "Русский север";
  • лікеро-горілчаний завод "Родник и К"";
  • дистриб'ютори "Традиции успеха", "Стандарт качества" та "Новый уровень".

З російським бізнесом Черняка пов'язані скандали не лише в самій РФ, а й в Україні. Так, наприкінці 2023 року правоохоронці оголосили йому про підозру та заочно заарештували за можливе фінансування російської агресії. За даними СБУ, Черняк платив податки в Росії навіть тоді, коли заявляв про те, що більше не має відношення до "дочок" Global Spirits у країні-агресорі.

До холдингу Global Spirits входять дистриб'ютор "ГДК", лікеро-горілчані заводи у Запоріжжі та Одесі, а також дублююче виробництво у Львові. Проте до 2022 року продукція ходинга (бренди "Хортиця", "Первак", "Shustoff", "Мікадо" та ін.) також офіційно випускалася на заводах у Росії.

У компанії запевняють, що випуск вівся на підприємствах, які не належать до самої групи. За аналогічною схемою холдинг працює із заводами й в інших країнах (зокрема, Узбекистан, Казахстан, Грузія, Азербайджан). Мова нібито йшла лише про використання потужностей таких заводів.

Після окупації Криму у 2014 році Global Spirits не зупинив співпрацю з російськими заводами. Бренди Черняка, особливо "Хортиця", стабільно потрапляли до списку лідерів алкогольного ринку в РФ.

Щоб користуватися потужностями російських заводів, Global Spirits надавав компаніям із РФ ліцензії на виробництво та дистрибуцію продуктів під своїми брендами. Таким чином компанія довго уникала звинувачень у постачанні продукції до РФ (адже формально їх не було). Також за всіма документами виходило, що ні активів, ні персоналу Global Spirits у Росії немає, а відповідно нібито не сплачуються і податки.

Однак, як повідомляли журналісти-розслідувачі, важливим елементом цієї історії є кіпрська компанія AMG-77 Investment Ltd. Саме через неї Черняк володів заснованою у нульових українською компанією Global Spirits. Після виходу холдингу на ринок РФ там було засновано компанію Global Spirits Russia, якою Черняк також володів через кіпрську AMG-77 Investment Ltd.

Але за час свого існування AMG-77 Investment Ltd двічі змінила кінцевого бенефіціара. У 2007-му замість Євгена Черняка власником компанії став його син Олександр Черняк молодший, на той момент 16-річний. А у 2015 році, через рік після анексії Криму та початку війни в Україні, місце Олександра Черняка молодшого отримав його дідусь, батько Євгена – Олександр Черняк старший.

Після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році у Global Spirits заявили, що відкликають свої ліцензії у російських виробництв. Втім, як повідомляли ЗМІ, підтвердити ці заяви виявилося складно, адже "заяви та релізи холдингу... не дають повного уявлення про структуру власності та реальні зв'язки компанії".

Також повідомлялося, що після лютого 2022 року власники згаданих російських компаній все ж таки змінилися. Замість кіпрської AMG-77 Investment Ltd, їхнім новим власником став Олександр Беспалов. Він у 2020 році був головою правління "Феодосійського заводу коньяків і вин". За даними OSINT-агентства Molfar, підприємство входило до структури російських активів Global Spirits. Розслідувачі також припускають, що Беспалов міг бути і менеджером кількох компаній, які належали AMG-77 Investment Ltd, через яку родина Черняка керувала російським бізнесом після 2014 року.

При цьому українське слідство вважає, що вихід Global Spirits із російського ринку в 2022-му міг бути імітацією. За даними СБУ, російська "Родник и К" платила за торгову марку компаніям Черняка і після початку повномасштабного вторгнення.

"Задокументовано, що підприємства фігуранта, розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували у Росії промислові обсяги спирту та іншу супутню продукцію. У ході обшуків в офісних приміщеннях холдингу в Україні виявлено документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора", – повідомляли в СБУ.

Після початку повномасштабного вторгнення "Хортиця", до речі, залишилася на полицях російських магазинів. Щоправда, вона була помічена під дещо іншим брендом – "Хорта". Вказувався і виробник – ТОВ "Русский север".

У відповідь на розслідування до ЗМІ зверталися представники Черняка. Вони надали документи, згідно з якими російські компанії ТОВ ТД "Мегаполис", ТОВ "Родник и К", ТОВ ТД "Русский север" не належать Global Spirits з 2014 року. Згідно з цією заявою, Євген Черняк не має жодного відношення до перерахованих компаній. Також зазначено, що Global Spirits потрапила під санкції у РФ, бо має "проукраїнську позицію".

Нагадаємо, що невихід із РФ після 2022 року – це кримінальний злочин, адже підпадає під статтю в КК 111-2 "Пособництво державі-агресору".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Тому що послідовні: Вночі відбувся масований нальот на ще один військовий аеродром у Ростовській області (відео)

понеділок, 22 липень 2024, 8:42

Після успішної атаки українських БПЛА на військовий аеродром у Міллерово, де базується авіаполк новітніх винищувачів Росії, настала черга ще одного стратегічного пункту російської авіації. Зранку мешканці Ростовської області заявили про атаку безпілотн...

Зовсім не схожий на "Шахед": Військовий експерт Коваленко проаналізував функції нового БПЛА росіян, який атакував Київ

понеділок, 22 липень 2024, 8:20

Як повідомляли Патріоти України, у ніч на 20 липня окупанти атакували Україну, зокрема столицю, не лише ракетами та дронами-камікадзе, а й ще один новим безпілотником нині невстановленого типу. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"...