"Може виглядати як дискредитація військових": Нардеп Костенко розкритикував розголос розслідування щодо командирів 125-ї бригади

Секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV розкритикував розголос у ЗМІ інформації про розслідування ДБР щодо командирів 125ї-ї бригади про причини прориву окупантами кордону у Харківській області, передають Патріоти України.

«Зараз прозвучала інформація, що „щодо військових, які втратили 10 сіл, ДБР відкрило провадження“. І звучить воно, звичайно, одразу ж наче військові винні в тому, що вони втратили ці села», — сказав Костенко.

Нардеп назвав фактом те, що розслідування щодо військових через прорив на Харківщині були, наголосивши, що «коли така інформація, зокрема засобами масової інформації, розганяється, то автоматично у багатьох в голові вже одразу ставиться тавро, що військові винні» і поява такої інформації публічно може виглядати як дискредитація.

Він висловив думку, що розслідування має бути об'єктивним, про нього не має бути особливого розголосу і «якщо там будуть винні, потрібно, щоб ці винні відповідали». За словами Костенка, у цій справі є багато «нюансів, які ми вже знаємо».

«Яка була підготовка, наявність позицій, яка була ешелонізація, які сили і засоби 125-а [бриагада] мала у своєму розпорядженні. І батальйон, який має п’ять кілометрів тримати, наприклад, тримав 15 кілометрів. Багато питань, в них взагалі не було артилерії», — перерахував він.

Нардеп також зазначив, що є питання, чи мали підрозділи на кордоні Харківської області достатньо сил і засобів, якими вони могли відбити противника.

«Я зараз не кажу, хто винний, хто не винний, я ставлю конкретне питання. А ми вже сказали, що „військові кинули 10 сіл“. Це питання, в якому треба розібратись. І, звичайно, ми маємо насамперед зробити висновки. Без усіляких розслідувань ми маємо проаналізувати і зробити висновки з цієї операції, щоб у нас таких проблем більше не було», — наголосив Костенко.

Він сказав, що наразі невідомо, чи зняли командирів 125-ї боигади, і якщо це так, «то зараз бригада буде в морально пригніченому стані, тому що починається розбірка».

«А давайте ми запитаємо, чи були там у командувача ОТУ Харків наявні засоби? Та ж артилерія в резерві, танки, якими він міг би одночасно посилити весь цей напрямок. А це вже питання до вищого командування — до ОСУВ Таврія, де керує пан Содоль. Чи були в нього ці резерви, щоб надати? Чи були у Сирського резерви?» — зауважив нардеп.

Костенко також пояснив, що не повне замінування територій на кордоні може бути пов’язане з нестачею мін. «А ми вже одразу своїми висловлюваннями сказали, що „військові винні“. Це може шкодити військовим, коли вони там викладаються, докладають максимум [зусиль] тими наявними засобами, які в них є, а потім читають про себе, що „ті не втримали, ті не змогли, тими керує зрадник, тими керує злодій“. Ми ж розуміємо, що тоді будуть питання до командування, і це не зміцнить наші Збройні сили», — підсумував він.

Костенко також висловив думку, що перед оприлюдненням провина командирів має бути доведена.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Офіційний партнер "Газпрому" та друг кремлівських бонз, котрий допомагає Путіну фінансувати війну, заволодів стратегічним родовищем України - Береза

п’ятниця, 19 липень 2024, 0:10

Власник ТОВ "Горизонти", яке володіє спецдозволом на Жуківську нафтогазову площу, чеський підприємець Карел Комарек є офіційним багаторічним партнером "Газпрому" та власником російського нафтоналивного терміналу "Самара". Про це пише колишній народний ...

"Вони самі були здивовані масштабами своїх втрат": Жорін оцінив спроби росіян реорганізуватись на Харківському напрямку і чи вдасться агресору підвищити ефективність

четвер, 18 липень 2024, 23:31

Військовий не вірить, що навіть змінивши всіх своїх командирів, росіяни якось поміняють вбивчу для своїх військ тактику. Підсумовуючи один з етапів наступу РФ, зокрема на Харківщині, навіть вони були здивовані масштабами своїх втрат. Про це заявив заст...