"Може виглядати як дискредитація військових": Нардеп Костенко розкритикував розголос розслідування щодо командирів 125-ї бригади

Секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV розкритикував розголос у ЗМІ інформації про розслідування ДБР щодо командирів 125ї-ї бригади про причини прориву окупантами кордону у Харківській області, передають Патріоти України.

«Зараз прозвучала інформація, що „щодо військових, які втратили 10 сіл, ДБР відкрило провадження“. І звучить воно, звичайно, одразу ж наче військові винні в тому, що вони втратили ці села», — сказав Костенко.

Нардеп назвав фактом те, що розслідування щодо військових через прорив на Харківщині були, наголосивши, що «коли така інформація, зокрема засобами масової інформації, розганяється, то автоматично у багатьох в голові вже одразу ставиться тавро, що військові винні» і поява такої інформації публічно може виглядати як дискредитація.

Він висловив думку, що розслідування має бути об'єктивним, про нього не має бути особливого розголосу і «якщо там будуть винні, потрібно, щоб ці винні відповідали». За словами Костенка, у цій справі є багато «нюансів, які ми вже знаємо».

«Яка була підготовка, наявність позицій, яка була ешелонізація, які сили і засоби 125-а [бриагада] мала у своєму розпорядженні. І батальйон, який має п’ять кілометрів тримати, наприклад, тримав 15 кілометрів. Багато питань, в них взагалі не було артилерії», — перерахував він.

Нардеп також зазначив, що є питання, чи мали підрозділи на кордоні Харківської області достатньо сил і засобів, якими вони могли відбити противника.

«Я зараз не кажу, хто винний, хто не винний, я ставлю конкретне питання. А ми вже сказали, що „військові кинули 10 сіл“. Це питання, в якому треба розібратись. І, звичайно, ми маємо насамперед зробити висновки. Без усіляких розслідувань ми маємо проаналізувати і зробити висновки з цієї операції, щоб у нас таких проблем більше не було», — наголосив Костенко.

Він сказав, що наразі невідомо, чи зняли командирів 125-ї боигади, і якщо це так, «то зараз бригада буде в морально пригніченому стані, тому що починається розбірка».

«А давайте ми запитаємо, чи були там у командувача ОТУ Харків наявні засоби? Та ж артилерія в резерві, танки, якими він міг би одночасно посилити весь цей напрямок. А це вже питання до вищого командування — до ОСУВ Таврія, де керує пан Содоль. Чи були в нього ці резерви, щоб надати? Чи були у Сирського резерви?» — зауважив нардеп.

Костенко також пояснив, що не повне замінування територій на кордоні може бути пов’язане з нестачею мін. «А ми вже одразу своїми висловлюваннями сказали, що „військові винні“. Це може шкодити військовим, коли вони там викладаються, докладають максимум [зусиль] тими наявними засобами, які в них є, а потім читають про себе, що „ті не втримали, ті не змогли, тими керує зрадник, тими керує злодій“. Ми ж розуміємо, що тоді будуть питання до командування, і це не зміцнить наші Збройні сили», — підсумував він.

Костенко також висловив думку, що перед оприлюдненням провина командирів має бути доведена.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...