На ЧАЕС і не тільки: По всій Україні роками працювали камери, які передавали дані в Москву, - журналістське розслідування

Журналісти програми "Схеми" провели експеримент, завдяки якому вдалося дізнатися, що відео з таких камер відеоспостереження спершу потрапляють на сервери, що знаходяться у РФ й належать компаніям, повʼязаним з ФСБ, передають Патріоти України.

За даними розслідування, використання таких камер в Україні заборонили лише 27 лютого 2022 року. До цього часу їх закупило багато компаній і державних установ, зокрема Нова пошта, Адміністрація морських портів, ЧАЕС та інші.

Журналісти Схем підʼєднали камери з софтом TRASSIR до інтернету через компʼютер. Їхній експеримент показав, що камери справді спершу передають інформацію на сервери в РФ, а після цього на компʼютер. Сервери належать компанії Диджитал Нетворк, клієнтами якої є російська пошукова мережа Яндекс та пропагандистський телеканал Звезда, а також компанія ВК, що є власницею забороненої в Україні соціальної мережі Одноклассники та пошти Mail.ru. Журналісти стверджують, що ці компанії повʼязані з російськими ФСБ та МВС.

Також у розслідуванні йдеться, що з 2016 року в Україну завезли понад 10 тисяч камер із софтом TRASSIR. Одним із державних клієнтів цього програмного забезпечення була Чорнобильська АЕС. У відповідь на запит журналістів на атомній електростанції підтвердили, що користувалися цим програмним забезпеченням, але відмовилися від нього у 2023 році.

За даними розслідування, у 2017 році Полтавська міська рада закупила ПЗ TRASSIR за бюджетні кошти, до якого приєднали понад 300 камер. Журналісти зʼясували, що ці відеокамери досі працюють у Полтаві на російському софті. У коментарі журналістам у міській раді запевнили, що «шукають кошти на оновлення системи відеоспостереження».

Схеми також зʼясували, що у травні 2022 року Держспецзв’язку попереджало український сектор безпеки про те, що компанія TRASSIR співпрацює з «федеральними міністерствами й службами сектору безпеки РФ».

Наразі, додають у розслідуванні, є інший ризик. TRASSIR під виглядом закордонного продукту може повернутися на український ринок. Наприклад, завдяки продукту AziGuard від румунської компанії AziTrend — румунському програмному забезпеченню, що складається з софту TRASSIR.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...