"Напружений, благополучний і той, що лякає": "У коронавірусу є три сценарії, Україна піде за одним із них", - лікарка-інфекціоністка

Бог його знає, як буде. Віруси розумніші за нас, це ми живемо серед них і тільки спостерігаємо, що вони нам придумали.

Ольга Голубовська

У розвитку коронавірусної хвороби є три сценарії – напружений, благополучний і той, що лякає. За яким із них піде Україна й чи можуть ввести повторний локдаун, розповіла українська лікарка-інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка Ольга Голубовська, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

– Ви часто говорите, що через епідемію коронавірусу медична система вже опинилася в колапсі.

– Це правда, медична система України, як і лікарі, перебувають у напівколапсі. Це дуже важкий період для всіх, зокрема й для хворих. Вірус вражає нервову систему, друге – це нестача кисню, і третє – дія ліків, якими ми лікуємо. Самі по собі вони часто викликають важкий стан. Хворі відчувають справжнісінькі муки. Вони перебувають за повної свідомості й на якомусь етапі просто не витримують.

Це велика трагедія, з такими пацієнтами треба працювати. У мене був один пацієнт, досить міцний фізично, так ось він розповідав, що в нього було постійне непереборне бажання взяти простирадло й задушити себе. Коронавірус – дуже важке й виснажливе захворювання, в якому люди перебувають щодня протягом місяця-двох. Ті, хто цього не бачить, просто не розуміють.

Є ще таке поняття, як постковідний синдром. І весь світ поки що не знає, що з цим робити.

– Медики кажуть про кілька версій, як вірус поводитиметься далі: посилиться, зникне або житиме з людьми завжди?

– У розвитку коронавірусної хвороби є три сценарії. Перший – до весни в нас буде дуже напружений сезон, вірус буде, як риба у воді. Потім він ослабне, як було влітку, коли він давав велику кількість легких форм, було менше інфікованих, а зараз усе звалилося, як сніжний ком. Нині його сезон. Наступного сезону він уже не буде таким агресивним. Це один прогноз.

Другий прогноз – коронавірус, навпаки, набере обертів, можуть бути повторні випадки зараження, набагато важчі, і що з цим робити – ніхто не знає.

Третій сценарій найсприятливіший – коронавірус проциркулює кілька років і зникне з людської популяції, як зник перший SARS. Бог його знає, як буде. Віруси розумніші за нас, це ми живемо серед них і тільки спостерігаємо, що вони нам придумали.

– Чи можуть в Україні ввести повторний локдаун через збільшення кількості хворих?

– Я працюю в самому осередку в клініці й нікого не хочу лякати, як багато хто може подумати. Але щоб люди розуміли картину – ми зараз перебуваємо, як на війні. Той вмирає, того відкачують, стоять усі ці ліжка... Вночі тільки сняться хворі і їхні знімки. У лікарів настає справжнісінький психологічний колапс. Я розумію, що здоровим людям може не подобається карантин, але я була проти того, щоб діти йшли в школу з 1 вересня. Нічого з нашою освітою не станеться, а діти пішли, й через два тижні Київ опинився в "помаранчевій" зоні, всі бігають і шукають ліжко з киснем. То що краще – пересидіти чи шукати ліжко з киснем?

У таких хворобах ми не придумали нічого кращого, ніж роз'єднання й мінімізація ризиків. В іспанському грипі сто років тому вижила тільки Австралія. Чому? Тому що швидко закрила всі порти і вважає, що це її врятувало. І так, там практично не було ніякої проблеми. А вся Америка і Європа вкрилася трупами. Я як згадую, як у Бразилії трупи на вулиці лежали, то про локдаун думаю десь в останню чергу.

Кожна країна по-своєму вживає заходи, але найбільше мені подобався підхід Білорусі. Там продумали кожну дрібницю, навіть поділили кількість людей у транспорті – робочі їхали о 8 годині, а студенти – о 10. Молодь і діти – це двигун, і їх потрібно просто розділяти.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...