Народні прикмети на 12 березня. Прикмети погоди та суворі заборони

12 березня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

З цей період дня в дороги починали руйнуватися, покриватися брудом і поступово перетворюватися на бездоріжжя. Тому день отримав назву Дорогоруйнівник. Наші предки у це свято не ризикували вирушати у далеку дорогу, щоб не загрузнути у дорозі. Натомість дату проводили вдома.

У Київській Русі був ритуал "слухання" доріг. Перед тим, як виїжджати з дому, трохи йшли пішки і перевіряли, чи м'яка земля і чи не капає вода з дахів. Якщо люди підозрювали, що незабаром настане відлига та розлив річок, то поїздку відкладали. А якщо земля була замерзла і тверда, то шлях вважався вдалим.

Українці у свято 12 березня наповнювали шпаківні та розвішували в саду. Люди дуже раділи пернатим на ділянці, адже вони з'їдають багато шкідників рослин. Ми вже розповідали, що покласти у годівницю для птахів, щоб вони постійно відвідували ваше подвір'я.

12 березня вважається дуже вдалим днем для посівних робіт, висадження рослин у теплицю та на розсаду. А якщо три дні поспіль не було морозів, то можна вже сіяти насіння на городі. Раніше ми писали, що посадити в березні у відкритий грунт.

Що не можна робити 12 березня

Якщо вирушили в далеку дорогу в цей день, не можна в дорозі лаятися матом, голосно співати, свистіти, кричати.

У день Прокопа, за давніми повір'ями, двері будинку повинні бути відкритими для гостей і рідних. Не можна в цю дату відмовлятися впускати людини, якщо він прийшов в гості. Також не можна відмовляти друзям і рідним у допомозі.

Прикмети погоди 12 березня

  • Якщо на вербі з'явилися перші листочки, то вже можна сіяти ранні овочі та зелень.
  • Вівці голосно і часто блеють - до погіршення погоди.
  • Проліски розпустилися - пора орати землю.
  • Якщо день випадає на молодика, то можна садити ягідні чагарники - буде хороший урожай. Якщо дата випадає на повний місяць, то можна садити фруктові і горіхові дерева.
  • Якщо день безхмарний і сонце сильно гріє, то березень буде теплим.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...