Народні прикмети на 16 листопада: Чому по дому не варто ходити босоніж та бажати зла нікому

Православна церква України 16 листопада вшановує одного з дванадцяти апостолів Левія Матвія, автор однієї з чотирьох канонічних Євангелій.

16 листопада часто помічали невелике потепління. При цьому наші предки помічали, що чим теплішим видався день, тим морознішою буде зима. Цей день в Україні традиційно присвячували підготовці до зими та походів у гості. Дівчата ворожили на суджених.

За старим стилем 16 листопада відзначали свято на честь святої Анни Всеволодни, дочки київського князя Всеволода Ярославовича. В Київській Русі цей день отримав назву Анна Холодна, оскільки вже наступали справжні морози і нерідко випадав перший сніг.

У це свято наші предки збирали і заморожували пізні ягоди - брусницю, журавлину, виноград, калину, шипшину. З них варили вітамінний чай, пекли пироги або готували ягідний кисіль. Страви з ягодами обов'язково давали дітям, щоб ті росли міцними і рум'яними.

Дівчата 16 листопада займалися рукоділлям. Це хороший вечір для прядіння одягу з овечої вовни або лляних ниток. Чоловіки в цей день різали свиней і заготовляли на зиму сало.

Що сьогодні не можна робити

Здавна вірили, що цього дня не можна нікому бажати зла, інакше воно повернеться сторицею. Також не можна їсти м'ясні, молочні продукти, яйця — йде Різдвяний піст. Не можна було ходити по дому босоніж — вірили, що тоді сильно захворієш.

Що можна робити сьогодні

Цього дня збиралися з родиною та друзями за пісним святковим столом, обов'язково проводили час за розмовами. Також намагалися нікому не відмовляти в гостинності.

Прикмети погоди 16 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Південний вітер дме - до швидких морозів, західний - до дощів і туманів, східний - до похмурої, але сухої погоди, північний - до потепління і сильної роси.
  • Якщо дим з труби піднімається вгору - то скоро похолодає, але буде сухо, а якщо стелиться над землею, то погода буде мокрою.
  • Вранці вдарив сильний мороз - до швидкого снігопаду.
  • Якщо калюжі вкрилися льодом, то в наступному році буде хороший урожай снігу.
  • На цибулині багато лушпиння - до суворої і холодної зими.
  • Сильний вітер — до дня Миколая (6 грудня) будуть хуртовини.
  • Ясно і безхмарно — скоро прийде похолодання.
  • Мороз — чекайте на таку ж зиму.



Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...