Народні прикмети на 19 липня. На Мокрину українці здавна вважали пити за великий гріх, бо сьогодні наливає сам нечистий

19 липня за новим церковним календарем (1 серпня за старим) - день пам'яті преподобної Макрини, сестри святителів Григорія Нісського і Василя Великого. 19 липня за старим календарним стилем - день пам'яті преподобного Сисоя Великого.

Макрина жила в IV столітті, була родом із Каппадокії, зі знатної родини. Відомо, що вона була старшою сестрою архієпископа і богослова Василя Великого та богослова і єпископа Григорія Нісського.

Напередодні народження Макрини її матері наснився ангел, який сказав назвати дівчинку Феклою - на честь первомучениці Фекли. Так і зробили, але домашні все одно звали її Макриною, на честь бабусі.

Макрина з юних років вивчала Святе Письмо, відвідувала церковні служби. Сталося так, що її наречений помер до весілля, тому Макрина вирішила присвятити себе Богу. Вона ж виховувала своїх дев'ятьох молодших братів і сестер. Коли помер їхній батько, а самі діти виросли, Макрина з матір'ю пішли в дівочий монастир, де прийняли чернечий постриг. Незабаром Макрина стала настоятелькою обителі.

Від Бога преподобна отримала дар чудотворення - за її молитвами в обителі в голодні роки з'являлася пшениця, також свята зцілювала хвороби, виганяла бісів і пророкувала.

Прикмети на 19 липня

  • день без дощу - ще 6 тижнів дощу не буде, а якщо дощ пішов і похолодало - ще 6 тижнів буде така погода;
  • дощ на Мокрину - буде гарний урожай жита, але горіхів не буде;
  • який день - така й осінь;
  • сонячна погода сьогодні - бабине літо буде довгим.

У народному календарі 19 липня - свято Мокрини або Макринин день. Вважається, що з цього часу настає пора дощів і гроз.

Що не можна робити 19 липня

19 липня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки, лихослів'я, конфліктів, злості, заздрості, жадібності, наклепу, пліток, помсти і зневіри. Не можна відмовляти в допомозі, ні людині, ні тварині.

Народні прикмети дня категорично забороняють вживати алкоголь - кажуть, цього дня його сам нечистий наливає і це може перерости у згубну звичку. Також на Мокрину не радять солити огірки - за прикметами ними можна отруїтися, і йти на риболовлю. Вважається, що 19 липня краще не їсти яблук - може початися низка дрібних неприємностей.

Що можна робити 19 липня

До преподобної Макрини звертаються з молитвами про здоров'я собі та близьким, добробут в домі, мир. Просять у святої допомоги у вихованні дітей.

Цього дня добре робити прибирання в домі, прати, прасувати, мити вікна. Не можна виганяти кота, який приблудився - це вісник щастя й удачі. Вважається, що той, хто цього дня випадково потрапить під дощ, буде здоровий цілий рік.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Путін дуже поспішає, бо перебуває в критичній ситуації. У нього немає системних резервів, він блефує", - генерал розвідки

п’ятниця, 19 липень 2024, 9:20

Генерал армії України, ексголова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж у етері телеканалу "Еспресо" щаявив, що Путін намагається зібрати союзників, які тиснутимуть на США та ЄС, передають Патріоти України. "Путін дуже поспішає. Йому потрібн...

Народні прикмети на 19 липня. На Мокрину українці здавна вважали пити за великий гріх, бо сьогодні наливає сам нечистий

п’ятниця, 19 липень 2024, 7:05

19 липня за новим церковним календарем (1 серпня за старим) - день пам'яті преподобної Макрини, сестри святителів Григорія Нісського і Василя Великого. 19 липня за старим календарним стилем - день пам'яті преподобного Сисоя Великого. Макрина жила в IV ...