Народні прикмети на 2 травня: Що забороняється, а що заохочується на день пам'яті Бориса та Гліба

Православна церква України 2 травня за новим стилем вшановує пам'ять Олександрійського архієпископа Афанасія Великого, а також відзначає перенесення мощей благовірних князів Бориса і Гліба, перших канонізованих святих Русі-України, до нового храму синами Ярослава Мудрого 1072 року. За старим стилем у свято сьогодні вшановують ченця Іоанна Ветхопещерника.

Князі-страстотерпці Борис і Гліб були першими святими, яких канонізувала Руська православна церква (Київська митрополія). Відповідно до літописів, вони були молодшими синами великого князя Київського Володимира Святославовича. Народилися брати незадовго до хрещення Русі і були виховані в дусі християнської віри, передають Патріоти України.

Керуючи своїми князівствами, вони проявляли мудрість і дбали про насадження православної віри серед людей. Перед смертю великий князь Володимир закликав Бориса до Києва, вирішивши зробити своїм спадкоємцем на київському столі, А до того відправив в похід проти печенігів.

Однак дуже скоро великий князь раптово помер, а його старший син Святополк оголосив себе великим князем Київським. Опальний первісток вирішив позбутися рідних братів, щоб зміцнити своє становище. В цій усобиці вціліли лише Ярослав Мудрий та Мстислав Чернігівський (обидва сини полоцької князівни Рогнеди). Борис та Гліб бажали уникнути братовбивчої війни, тому стали смиренними жертвами Святополка Окоянного, котрий не зглянувся на їх миролюбство.

Подвиг смирення, послуху і лагідності зробив Бориса і Гліба воістину народними святими. Тіло страстотерпця Бориса привезли до Вишгорода і в таємниці від усіх поклали в храмі в ім'я святого Василія Великого. Пізніше великий князь Ярослав Мудрий знайшов мощі святого Гліба і поклав їх поруч з мощами брата, святого князя Бориса. Останки братів прославилися численними чудесами.

***

Зазвичай в цей день наші предки закінчували сіяти зернові культури. Вірили, що спів солов'я віщує настання літа.

Іноді цей день називали також "Бариш-день", а святого Бориса — баришником. Купці бурхливо святкували його пам'ять в надії отримувати за це бариші протягом усього року. Успішний рік обіцяв і вдалий продаж чого-небудь в цей день.

Раніше було дуже багато прикмет, які були пов'язані з цим птахом. У ці дні могли сіяти огірки й гарбуз. Для врожаю овочів, 15 травня перед посівом заривали в землю перст.

Головні прикмети 2 травня:

  • Соловей піснею розливається - весну проводжає, а літо зустрічає.
  • Якщо Схід ясний - буде літо дощове.
  • Соловей всю ніч співає - на наступний день буде сонце.
  • На Бориса і Гліба ясний захід - до посушливого літа.
  • Якщо в Бариш день купець хорошу виручку має - весь рік в справах везіння чекає.
  • Хто вранці почує солов'їні трелі - щасливим буде цілий рік.

Що не можна робити 2 травня:

  • Не можна рубати дерева - це принесе нещастя.Не можна ходити в брудному, порваному, зношеному одязі сьогодні.
  • Не оформляйте кредити і не беріть гроші в борг, інакше до кінця року пробудете в боргах.
  • Невдалий день для великих фінансових витрат і великих покупок - вони не принесуть радості.
  • Не відмовляйте в допомозі та милостині, інакше самі опинитеся на місці тих, хто просить.
  • Забороняється сваритися з рідними і колегами - стосунки зіпсуються надовго.
  • Не заздріть іншим людям, інакше на вас перейдуть їхні проблеми.

Прикмети погоди 2 травня

  • Почали співати солов'ї - до гарного врожаю зерна.
  • Якщо день спекотний, то кінець травня навпаки буде прохолодним.
  • Ластівки і солов'ї вже прилетіли - заморозків більше не буде.
  • Якщо погода тиха і безвітряна - найближчими днями настане спека.
  • Дощ цього дня віщує дощовий травень, але якщо після дощу з'явилася веселка, то місяць буде посушливим.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Відкритий бунт у стилі "Пригожин 2,0", чи по-тихому табакерка у скроню: Чим віддячать Путіну Патрушев та Шойгу за останні кадрові перестановки на кремлівському олімпі

п’ятниця, 17 травень 2024, 5:00

-. Поки країна-агресор Росія намагається наступати у Харківській області та на Донбасі, владна верхівка її розсипається, як картковий будиночок. І якщо вже продовжувати ігрові аналогії - непохитні, здавалося б, персонажі кремлівської влади нині падають...

Про Харківський операційний напрямок... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 17 травень 2024, 1:03

Там, судячи зі всього, наступає досить цікава фаза "большого российского наступления на Харьков". . 1. На Вовчанському напрямку ситуація залишається достатньо складною. Будь-які твердження про, нібито, її "повну стабілізацію" явно передчасні... . На...