Народні прикмети на 21 липня. Чому цього дня краще не пускати небажаних гостей та поменше базікати

Сьогодні особливе свято для вірян України

Краєвид на Ближні Печери Києво-Печерської лаври

21 липня за новим церковним календарем (3 серпня за старим) - день пам'яті преподобних Онуфрія та Онисима Печерських. У народі день прозвали Онуфрій Мовчазний. 21 липня за старим календарним стилем - день пам'яті великомученика Прокопія і явлення Казанської ікони Пресвятої Богородиці.

Преподобний Онуфрій Печерський і Онисим Печерський були ченцями Києво-Печерської лаври і жили в XII і на рубежі XII-XIII століть. Про їхнє життя залишилося мало інформації. Онуфрій вирізнявся побожністю і прийняв обітницю мовчання - після чого не зронив жодного слова. За це його прозвали Мовчазний.

Онисим був самітником - весь свій час проводив у печері, в молитвах і пості. Тому Онисима прозвали Затворником.

Нетлінні мощі святих зараз перебувають у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Прикмети на 21 липня

Прикмети дня говорять про те, якими будуть осінь і зима:

  • ніч на 21 липня холодна видалася - до ранньої зими;
  • цього дня пішла злива - осінь буде затяжна, а якщо рівний дощик іде - до врожаю грибів;
  • сороки розкричалися - до теплої зими;
  • туман випав - будуть теплі дні.

У народному календарі 21 липня - свято Онуфрій Мовчазний або Мовчальник. За народним звичаєм у цей день належить більше мовчати, ніж говорити. Також на Онуфрія за старих часів набирали так звану "німу" і непочату воду з джерела - це потрібно було зробити зранку, до сходу сонця і мовчки. Цій воді приписували особливі властивості: її давали пити хворим, окропляли нею дім, поїли маленьких дітей, щоб ті не плакали. Якщо ж таку воду набрати з трьох або семи колодязів, то її сила в рази примножиться.

Що не можна робити 21 липня

21 липня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лихослів'я, сварки, лайку, виступає проти злості, помсти, заздрості, жадібності та відчаю, а особливо - наклепів і пліток.

Народні прикмети дня не радять сьогодні користуватися гострими предметами - сокирою, пилкою, косою, бо є ризик поранитися. Не варто на Онуфрія пускати в дім небажаних гостей - це погана прикмета, яка обіцяє багато клопоту. Але головна заборона дня пов'язана з балаканиною - заборонено балакати даремно, говорити треба тільки у справі, щоб не накликати на себе низку невдач.

Що можна робити 21 липня

У святих дня просять зміцнити силу духу, щоб вистояти у важких життєвих ситуаціях. Онуфрію Мовчазному моляться про те, щоб навчитися не говорити зайвого.

За народними звичаями сьогодні можна робити прибирання в будинку, наводити лад у шафах, коморах. За старих часів із цього дня потихеньку починали готуватися до зими: чистили комори і льохи, робили заготівлі на зиму, а також діставали і переглядали теплі речі. Хоча й здається, що літа ще багато, воно все-таки потихеньку йде.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Тому що послідовні: Вночі відбувся масований нальот на ще один військовий аеродром у Ростовській області (відео)

понеділок, 22 липень 2024, 8:42

Після успішної атаки українських БПЛА на військовий аеродром у Міллерово, де базується авіаполк новітніх винищувачів Росії, настала черга ще одного стратегічного пункту російської авіації. Зранку мешканці Ростовської області заявили про атаку безпілотн...

Зовсім не схожий на "Шахед": Військовий експерт Коваленко проаналізував функції нового БПЛА росіян, який атакував Київ

понеділок, 22 липень 2024, 8:20

Як повідомляли Патріоти України, у ніч на 20 липня окупанти атакували Україну, зокрема столицю, не лише ракетами та дронами-камікадзе, а й ще один новим безпілотником нині невстановленого типу. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"...