Народні прикмети на 22 березня. Чому українці з сивих давен випікали птахів на Василя Теплого

Православна церква України 22 березня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Василя, пресвітера Анкірського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують сорок мучеників-воїнів, які загинули за віру.

У народне свято 22 березня люди з нетерпінням очікували потепління. До цього дня починав танути сніг, річки розливалися, дороги вкривалися брудом. Частіше пригрівало сонце. У цей період люди відкладали поїздки, бо коліями було не проїхати, а натомість працювали вдома.

Дуже гарною прикметою вважався ранній приліт жайворонків, ластівок, лелек, зозуль та інших перелітних птахів. Господині в це народне свято пекли пиріжки та домашнє печиво у формі птахів. Випічкою пригощали всіх рідних, а частину тіста залишали на частування домовику. Таким чином сподівалися прискорити настання весни та прихід весняного тепла.

Чоловіки перевіряли дахи будинків і сараїв на наявність протікань, утеплювали хлів, лагодили вози і точили сільськогосподарські прилади. Вірили, що якщо господар заздалегідь підготується до посівного сезону, то йому пощастить з урожаєм, а в безвідповідального селянина нічого не вродить.

22 березня ворожили за погодою в наступні дні. Якщо день був морозним і похмурим, то наступні 40 днів також будуть холодними, і лише потім прийде справжня весна.

Свято 22 березня підходить для збору березового соку.

Що не можна робити 22 березня

Підвищується ризик поранень, порізів та опіків, тому за можливості не варто користуватися гострими предметами та розпалювати багаття.

Не можна викидати хліб, гратися з ним і купувати більше хліба, ніж можете з'їсти.

Наснився кошмар - нікому його не розповідайте, інакше збудеться.

Не можна цього дня погано поводитися з птахами, відганяти їх від будинку і рубати дерева з гніздами. Також не варто рубати курей і качок на м'ясо.

Прикмети погоди 22 березня

  • Сині хмари віщують дощову і морозну погоду.
  • Якщо опівдні не видно сонця за хмарами, то залишок березня буде похмурим.
  • Подув теплий вітер - до непогожого літа.
  • Лелеки вже прилетіли - до потепління.
  • Якщо птахи почали будувати гнізда, то скоро погода покращиться.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Минулого року генпрокурор Костін перебував у закордонних відрядженнях 100 днів — це третина робочого часу", - політолог Кочетков

середа, 8 травень 2024, 14:01

"Проблеми внутрішнього фронту України загальновідомі — непрофесіоналізм, безвідповідальність, зацикленість на піарі. Але очолює цій сумний список, звісно, корупція. І під час повномасштабної війни вона в нас отримує якісь демонстративні форми на зразо...

"З днем народження, моя любов": Онука Софії Ротару закрутила новий роман (фото)

середа, 8 травень 2024, 13:18

Онука відомої української співачки Софії Ротару, модель Соня Євдокименко, яка вже багато років живе в Америці, закрутила новий роман. Після розставання з IT-підприємцем Денисом Ждановим вона знову зустріла своє кохання. На своїй сторінці в Instagram во...