Народні прикмети на 28 березня. Що цього дня за повір'ям набуває чудодійних і цілющих властивостей

​Народне свято 28 березня відоме під назвами Іларіонів день, Олександрів день, Лісове доглядання.

мати й мачуха

Православна церква України 28 березня за новим стилем вшановує пам'ять ігумена Іларіона Нового, преподобного Стефана Чудотворця і мученика Євстратія Києво-Печерського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують священномученика Олександра і святого Агапія з сімома мучениками.

У ці дні українці здавна очікували потепління і настання ясних днів. Це свято відоме під назвою Лісове доглядання. Наші пращури ходили до лісу і збирали там перші квіти мати-й-мачухи, а також березовий сік і бруньки дерев.

Жінки у 28 березня обливалися і вмивалися джерельною водою, а також купали в ній дитину і прали постільну білизну. За повір'ями, вода з джерел, освячених колодязів і свердловин цього дня набуває чудодійних і цілющих властивостей, омолоджує шкіру і зміцнює імунітет.

Селяни у свято 28 березня займалися посівними роботами, перекопували і удобрювали город, готували насіння. Все посаджене цього дня обов'язково приживеться і дасть багатий урожай.

Не забували і про домашню худобу - тварин годували, мили і пригощали, а в хліві проводили прибирання. Якщо народжувалися телята, козенята або ягнята, то їх ховали від сторонніх і нікому не показували, щоб не наврочили. Коней 28 березня смачно годували, розчісували і підковували, готуючись запрягати їх у вози.

Що не можна робити 28 березня

Мити голову цього дня - нещаслива прикмета, яка віщує сварки з рідними.

Небажано цього дня хворіти - одужання буде довгим і важким. Тому не варто одягатися не за погодою і близько спілкуватися з хворими людьми.

Не робіть спонтанних і емоційних покупок - вони вас розчарують.

Нікому не розповідайте про свій заробіток і нещодавні придбання, не хваліться і не хваліться, інакше позбудетеся заробленого.

Прикмети погоди 28 березня

  • Чайки і качки купаються у водоймах - до дощової погоди.
  • Сойки роблять гніздо - до погожого квітня.
  • Якщо мурахи побудували високі мурашники, то літо буде холодне.
  • Лелеки і шпаки вже прилетіли - морозів більше не буде.
  • Гроза або дощ сьогодні віщують багатий урожай зернових цього року.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Значно більше ескадрильї: Військовий експерт поділився інсайдами, коли і в якій кількості перші винищувачі F-16 передадуть Україні

субота, 27 квітень 2024, 9:40

Українські Повітряні сили невдовзі отримають багатоцільові літаки-винищувачі F-16 від західних країн-партнерів. Про це в ефірі Апостроф TV розповів авіаційний експерт Костянтин Криволап. . На його думку, одразу три країни-союзники зможуть передати укр...

"Нічні відьми" ХХІ століття: Україна переробляє легкомоторні літаки на безпілотні бомбардувальники та важкі дрони-камікадзе далекої дії (фотофакти)

субота, 27 квітень 2024, 8:15

Корисне навантаження таких БПЛА в рази більше ніж у Шахеда-Герані, а радіус польоту співставний з ірано-російськими дронами. Мова йде не про одноразові дрони-камікадзе, адже конструкція літака дозволяє здійснювати неодноразове скидання бомб. Про це ж с...