Народні прикмети на 3 березня. Які страви готують у цей день для щастя. Чому не варто ходити до лісу і віддавати будь-що після заходу сонця

Православна церква України 3 березня за новим стилем вшановує мучеників Євтропія, Клеоніка та Василиска. За старим стилем свято сьогодні присвячене святителю Леву, одному з найвідоміших Пап Римських, який прославився мудрістю та красномовством. А в дохристиянські часи 3 березня українці шанували бога сонця та родючості Ярилу.

Головним символом цього дня вважалася вівсянка - маленький птах з жовтою головою, трохи схожий на папугу. Цей перелітний птах з гарним голосом вважався вісником справжньої весни. Побачити у дворі вівсянку у свято 3 березня - дуже щаслива прикмета.

Наші предки боялися ходити до лісу в цей день. Вірили, що в дикій місцевості починають прокидатися ведмеді, а в лісових звірів з'являються дитинчата. Через це тварини ставали агресивнішими, і люди боялися з ними зіткнутися.

Для міцного здоров'я цього року господині цього народного свята готували страви з вівса - кашу, печиво, пироги, вівсяний кисіль. А щоб прискорити настання весни та залучити сонячне тепло, випікали круглий коровай. Ці страви роздавали всім членам сім'ї, а залишки віддавали худобі, насамперед - новонародженим телятам та ягнятам.

Селяни в свято 3 березня готувалися до посівних робіт. Чоловіки лагодили вози, знаряддя праці та сараї, підковували коней. Жінки купували та пророщували насіння, висаджували першу розсаду. Ми раніше розповідали, що посадити в березні на розсаду.

Що не можна робити 3 березня

У цей день не можна кричати і голосно співати.

Невдалий день для риболовлі.

Не можна шити і вишивати 3 березня, але можна прясти.

У цю дату не можна пити алкоголь, інакше будуть проблеми зі здоров'ям.

Що варто зробити 3 березня

Важливо саме цього дня дати милостиню тому, хто її просить. Вважалося, що тоді людина буде щаслива, а добро повернеться до неї сторицею.

Прикмети погоди 3 березня

  • Якщо день сухий, то в цьому році буде хороший урожай.
  • Довгі бурульки в цей день віщують хороший урожай хліба.
  • Білі хмари віщують вітряну і морозну погоду, сірі - потепління.
  • Блідий місяць віщує снігопад.
  • Якщо йде сніг, то березень буде холодним.
  • Грім 3 березня обіцяє хороший урожай овочів.
  • Річки розлилися - до врожаю зерна.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...