Народні прикмети на 3 листопада. Що варто зробити та головні заборони дня

3 листопада за новим церковним календарем (16 листопада за старим стилем) - день пам'яті преподобної Анни, доньки великого князя Київського Всеволода Ярославича і візантійської царівни, а також сестри Володимира Мономаха.

Анна Всеволодівна (Анна Холодна)

Княжна Анна народилася в другій половині XI століття і виховувалася в християнській вірі. Вона була заручена з візантійським царевичем Костянтином Дукою Старшим, але їм не судилося бути разом, тому дівчина вирішила присвятити себе Богу.

Близько 1086 року князь Всеволод побудував у Києві для доньки Андріївський монастир, а Анна, яка прийняла чернечий постриг, стала його настоятелькою. Княжна доклала багато зусиль, щоб облаштувати обитель і відкрила при монастирі першу на Русі та в Європі школу для дівчаток. У ній навчали письма, ремесел і співу. Крім цього, Анна Всеволодівна брала активну участь у церковно-політичному житті батька. Після смерті митрополита Іоанна II вона вирушила до Константинополя, де познайомилася з тамтешнім монастирським життям, а приїхала звідти разом із новим митрополитом, Іоанном ІІІ. Також з ім'ям княжни пов'язані легенди про її мистецтво лікування.

Похована свята Анна там же, в Андріївському (Янчиному) монастирі, який був пізніше зруйнований Батиєм.

Свято 3 листопада за старим стилем - день пам'яті Іларіона Великого і перенесення мощей святителя Іларіона, єпископа Меглинського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 21 жовтня.

Прикмети на 3 листопада

За прикметами цього дня визначали, якими будуть зима і погода найближчим часом:
  • сніг випав уночі й не розтанув до ранку - весна буде ранньою;
  • листя з дерев ще не опало - чекай сильних холодів узимку;
  • сонце яскраве і небо безхмарне - до потепління;
  • червоний захід сонця - погода стоятиме морозна і ясна весь місяць;
  • небо все в зірках - найближчими днями буде гарна погода.

У народному календарі 3 листопада - свято Анна Холодна, оскільки погода з цього дня починала змінюватися, наставали холоди.

Що не можна робити 3 листопада

Цього дня, як і в інші церковні свята, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, сваритися, особливо подружжю;
  • скаржитися на життя і долю;
  • відмовляти в милостині та допомозі.

Народні прикмети не радять цього дня вирушати в далеку дорогу і відвідувати людні місця, а також не варто запрошувати в дім незнайомців.

Що варто зробити 3 листопада

Цього дня можна піти до храму або помолитися вдома. До святої Анни звертаються по допомогу у вихованні дітей і просять удачі в навчанні. Також святій моляться про зцілення від недуг, сімейне благополуччя.

За старих часів цього дня бралися за прядіння льону і ткацтво. Господині готували ягідний кисіль і пироги з ягодами. Популярними також були ласощі - молоко заморожували на вулиці, потім подрібнювали на тертці, змішували з цукром і подавали до млинців, як морозиво.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...