Народні прикмети на 8 липня. Про що українки молили цього дня Пресвяту Богородицю

Полтавський Хрестовоздвиженський жіночий монастир

8 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують великомученика Прокопія, а також явлення Казанської ікони Пресвятої Богородиці. У народі день прозвали Прокопів або Зажинки. Про традиції та прикмети 8 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

8 липня за новим церковним календарем (21 липня - за старим) - день пам'яті великомученика Прокопія Кесарійського і явлення чудотворної Казанської ікони Божої Матері. 8 липня за старим календарним стилем - день пам'яті преподобномучениці Февронії. Також за старим стилем до 11 липня триває Петрів піст 2024.

Прокопій народився в Єрусалимі. Він походив зі знатної родини і до свого хрещення носив ім'я Неаній. Був вихований в язичницьких традиціях, здобув гарну освіту і пішов на службу до імператора Діоклетіана, де зробив військову кар'єру. За свої заслуги Неанія зробили проконсулом в Олександрії і відправили викорінювати християнство.

Але в дорозі стався випадок: Неанію явився Христос. Воїн довго розмовляв з Ісусом, і після цього прийняв християнську віру. Мати Неанія, дізнавшись про це, донесла імператору - чоловіка намагалися повернути в язичництво, але все було безуспішно. Тоді Неанія доставили в Кесарію Палестинську і, після тяжких катувань, кинули в темницю. До чоловіка знову з'явився Христос - він зцілив рани воїна і хрестив під ім'ям Прокопій. Новонавернутого праведника знову стали катувати, але він невпинно молився і з честю виносив усі тортури. Бачачи це, багато язичників, і його мати зокрема, теж прийняли християнство. Не зумівши впоратися з твердістю віри Прокопія, мученика стратили.

***

8 липня за новим церковним календарем також відзначають явлення чудотворної ікони Казанської Божої Матері - одного з найбільш шанованих образів Богоматері.

За переказами, цю чудотворну ікону знайшли 8 липня після сильної пожежі - Богородиця тричі з'являлася 9-річній доньці купця і розповідала про свою ікону в попелищі згорілого будинку. Коли образ знайшли, то виявилося, що він зовсім не постраждав від вогню. Біля цієї ікони траплялося багато чудес.

В Україні шануються кілька списків (копій) чудотворної ікони Казанської Богородиці. Згідно з переказами, 1689 року священику Іоанну Уманову із села Каплунівка Харківської єпархії уві сні з'явився чоловік. Він сказав, що через 3 дні в Каплунівку прийдуть три іконописці віком близько 60, 80 і 90 років і що в останнього буде Казанська ікона Божої Матері. Її священик має прийняти з честю. Іоанн так і зробив, а іконописці не взяли з нього плату.

Ікона отримала назву Каплуновська, вона датується 1680-ми роками, відомо, що в 1691-му і 1699-му ікона мироточила і від неї відбувалося багато зцілень. Нині місцезнаходження святого образу невідоме, а її списки знаходяться у Свято-Макар'ївському кафедральному соборі в Полтаві (перша третина XVIII століття), Спасо-Преображенській церкві в Охтирці Сумської області (середина XVIII століття), Свято-Троїцькій церкві Хрестовоздвиженського монастиря в Полтаві (близько 1800 року).

Прикмети на 8 липня

8 липня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, яким буде літо:

  • сонячний день до полудня - перша половина серпня теж буде з сонцем;
  • дощ іде після обіду - негода затягнеться надовго;
  • якщо 8 липня немає дощу - на Іллі обов'язково піде дощ;
  • бджоли зляться - до сильної спеки.

У народному календарі 8 липня - свято Зажинки, або Прокоп'єв день. З цього дня зазвичай починають жати жито - звідси й пішла назва.

Що не можна робити 8 липня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти злості, лайки, сварок, жадібності, наклепу, пліток і зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

Народні прикмети дня не радять вирушати в дорогу - може бути невдалою, починати нові справи - вони зазнають краху, а також купатися у відкритих водоймах - є ризик нещасного випадку.

Заборони на роботу цього дня немає, але явлення чудотворної ікони Казанської Божої Матері в народі вважається жіночим днем, тож жінкам краще не займатися важкою фізичною працею, прати та працювати на городі.

Що можна робити 8 липня

До Прокопія Кесарійського звертаються з молитвами про позбавлення від хвороб, просять захистити від біди, дати сил. У чудотворної ікони Казанської Богоматері просять здоров'я, зцілення від важких хвороб, благополуччя, позбавлення від скорботи і печалі. Казанська ікона вважається покровителькою жінок, у неї просять заступництва для сім'ї, здоров'я для дітей, легких пологів.

За народними традиціями на Прокопія йшли до церкви, щоб освятити перший стиснутий сніп. Після цього ставили його в хаті, у передньому кутку - щоб завжди бути з хлібом і як оберіг від бід і хвороб. Тому 8 липня можна принести і поставити вдома у вазу кілька колосків жита або пшениці з нового врожаю.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 6 жовтня. Що українці здавна робили цього дня аби мати достаток увесь рік

неділя, 6 жовтень 2024, 7:05

6 жовтня за новим церковним календарем (19 жовтня за старим) - день пам'яті св'ятого апостола Фоми, одного з 12 апостолів Христа, передають Патріоти України. За старим календарним стилем - день пам'яті святої мучениці Іраїди Олександрійської. Фома був ...

Генерал Залужний ледь не загинув після дзвінка з ОП, - Борислав Береза

субота, 5 жовтень 2024, 21:55

"Після того, як в ефірі на моєму YouTube-каналі генерал-майор Сергій Кривонос розповів про поранення, яке Валерій Залужний отримав на фронті, то сталося два цікавих момента - журналісти почали цікавитися подробицями події і під відео у коментарі прийшо...