Народні прикмети на 8 серпня. Як сьогодні треба зробити, щоб примножити щастя у житті

на горобині багато ягід - чекай заморозки

8 серпня за новим церковним календарем (21 серпня за старим) - день пам'яті чудотворця Мирона, Критського єпископа, а також преподобного Григорія, іконописця Печерського. У народі день прозвали Мирон Вітрогон. За старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті мученика Єрмолая і преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського

Життя святого Мирона оповите безліччю легенд і переказів - про нього згадують, як про напрочуд добру людину, яка всім і завжди допомагала.

Мирон народився в III столітті на острові Крит. Його сім'я була небагатою, тому він з дитинства був привчений до роботи і займався землеробством. Зовсім юним одружився і йому довелося багато працювати, щоб утримувати свою сім'ю. Але він при цьому якось примудрявся допомагати й іншим. За однією з легенд, до нього якось залізли злодії і хотіли забрати зерно. Мирон вирішив допомогти їм підняти ношу на плечі. Злодії засоромилися і повернули все вкрадене.

Незабаром, завдяки своїй чесноті, Мирон став пресвітером. Він підтримував і допомагав людям, особливо під час гонінь на християн. Згодом Мирона висвятили на єпископа. У переказах говориться, що Мирон умів творити чудеса. Наприклад, під час повені він ішов по воді, як по суші, коли річка вийшла з берегів, то святий повернув її в русло одним рухом жезла.

Помер святитель Мирон-чудотворець, єпископ Критський у світі, коли йому було вже 100 років.

***

8 серпня за новим календарем згадують преподобного Григорія, іконописця Києво-Печерського. Його також називають візантійським - за однією з версій він приїхав до Лаври з Константинополя. У Лаврі Григорій написав багато чудотворних ікон. Мощі святого знаходяться в Ближніх печерах.

Прикмети на 8 серпня

За погодою цього дня судять, якими будуть осінь і зима:

  • який день 8 серпня - таким буде і січень;
  • погода погожа - вересень буде теплим, погана - буде непогожою до бабиного літа;
  • іній зранку - наступного року буде багатий урожай;
  • на горобині багато ягід - чекай заморозки.

У народному календарі 8 серпня - свято Мирон Вітрогон. Прозвали його так тому, що зазвичай цього дня був дуже сильний вітер. Народне свято 8 серпня відоме також як Єрмолаєв день, Мар'єв день.

Що не можна робити 8 серпня

8 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, злості й заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Забороняється відмовляти в допомозі тому, хто просить.

За народними прикметами, цього дня не варто брати до рук сокиру, косу, молоток - є ризик поранитися, а також не слід скаржитися на долю - хороше піде з життя.

Триває Успенський піст - до свята Успіння Богородиці 15 серпня. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Що можна робити 8 серпня

У чудотворця Мирона просять зцілення від хвороб, фізичних і душевних, здоров'я для близьких та заступництва перед Богом.

За народними звичаями 8 серпня йдуть до лісу по гриби та ягоди, також вважається, що цього дня слід запросити в дім гостей - що більше гостей, то більше щастя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...