Навкруги лише пісок: В Україні гине знамените озеро (відео)

Вода в озері відійшла від звичних берегів на десятки метрів.

Найглибше озеро України та найбільше в країні за площею серед озер карстового походження - Світязь (Волинська область) - швидко пересихає. Про це йдеться в сюжеті "Подробиць", передають Патріоти України.

Вода в озері відійшла від звичних берегів на десятки метрів. "20 сантиметрів не вистачає до того рівня, на якому стоїть озеро на картах. І 60 сантиметрів - до того рівня, який повинен був бути на весну щороку", - сказав науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук.

Сильно міліти озеро почало п'ять років тому. У цьому році ситуація погіршилася через безсніжну зиму, тому вже з весни водойма покрилася піщаними косами. "На дні збільшилася кількість харових плантацій. Це зелені водорості, які переважно характерні для стоячих водойм. Також ми знайшли деякі ціанобактерії, які теж свідчать про те, що йде застій води в певних ділянках та заболочування місцевості. На цьому місці в урочищі Гряда на озері Світязь про водойму нагадує хіба що навігатор: показує, що ми стоїмо в воді, але навколо тільки піски", - сказала біолог Надія Цвид.

За її словами, з такими темпами обміління озеро може перетворитися на болото. Лише за останній рік вода відійшла на півсотні метрів, а окремі місця вже нагадують пустелю.

Світязь - це карстове озеро. Такі водойми утворюються шляхом розчинення водою гірських порід (гіпсу, вапняку, солі). Підземного припливу такі водойми не мають та наповнюються, в основному, за рахунок опадів.

У минулому році полагодили шлюз на каналі, який з'єднує Світязь з озерами Луки та Перемут. Після цього витік води припинився, однак наповнюватися водоймі нічим через відсутність опадів.

Щоб врятувати Шацькі озера, необхідно відремонтувати всю систему водопостачання. Для цього потрібно близько 10 млн гривень, яких у Волинської області немає.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...

Місцевим Соловйов вже порадив "не нити": Російські літаки "скинули" на Бєлгородську область понад 10 авіабомб ФАБ-500

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:12

У Бєлгородській області знову неспокійно – російські літаки "скинули" на населені пункти понад десять авіабомб ФАБ-500. Про це повідомляють у Telegram-каналі "Astra", передають Патріоти України. Так, одну з авіабомб ФАБ-500 виявили у районі села Бессон...