Не частина ТРЦ: Як буде відновлено київську "Літаючу тарілку", - архітектор (фото)

Поетапними кроками у реставрації «Літачої тарілки» є відновлення її архітектурної цінності, розширення функціонального призначення, збереження та відновлення архітектурних рішень благоустрою, модернізація концертної зали.

Проект реставрації «Літаючої тарілки» передбачає створення у цій будівлі сучасного культурного центру, повідомляють Патріоти України.

У Києві презентували авторський проект оновлення відомої столичної пам’ятки архітектури модернізму «Літаючої тарілки», що на Либідській площі.

Проект представив автор первинного проекту будівлі Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації Флоріан Юр’єв спільно з групою архітекторів з ініціативи SaveKyivModernism.

Як зазначив архітектор Слава Балбек, поетапними кроками у реставрації «Літачої тарілки» є відновлення її архітектурної цінності, розширення функціонального призначення, модернізація концертної зали, а також збереження та відновлення архітектурних рішень благоустрою, повідомляє Укрінформ.
«Ми вже провели аналіз та дослідження початкового проекту і маємо відтворити всі принципи та елементи, щоб зробити його таким, яким він був. Він має бути живим прикладом київського модернізму. Мета - підштовхнути сучасний Київ до наслідування найкращих світових тенденцій, до наслідування історичних цінностей. Я впевнений, що цей проект буде успішний, і ми завершимо його, відновимо фасад, відновимо історичну цінність і запустимо цю концертну залу», - сказав Балбек.

За його словами, це має бути успішним прецедентом для інших будівель, які перебувають у занепаді.

«У першу чергу ми хочемо зберегти паспорт фасаду «Тарілки» та ліквідувати візуальний шум навколо будівлі. По-друге, слід розширити функціонал об'єкта, що можна зробити завдяки розбиттю близько 1600 квадратних метрів приміщення на кілька зон. Наприклад, на першому поверсі можна оупен-спейс, виставковий простір, презентаційно-лекційний майданчик і кафе на 50 посадкових місць. Це необхідно для того, щоб простір міг працювати у режимі 24/7. У такий спосіб його можна зробити цікавим для потенційних інвесторів. Окрім того, ми хотіли б розширити функціонал концертної зали «Тарілки». Наприклад, для кращої адаптації простору до проведення концертів можна розширити сцену і демонтувати перший ряд. Також ми пропонуємо встановити у залі суцільний екран зворотної проекції. Окрім того, спільно з компанією Expo Light ми розробили проект проведення різних форматів концертів та освітлення, яке для них підходить. Ми використовуємо форму будівлі як площину, але додаємо у неї сучасні технології, що підвищують її цінність», - розповів Балбек, пише The Village Україна.

 Флоріан Юр’єв: Я готував цей проект ще у 60-ті роки, його особливістю повинна була стати унікальна світломузична зала. Але прийшли представники ЦК і КДБ і сказали, що треба будівля для Інституту науково-технічної інформації. Тому у цьому проекті я втілив ідею науково-технічного прогресу.

Флоріан Юр’єв - автор проекту будівлі Інституту науково-технічної експертизи та інформації розповідає:

Мій проект задумувався не в традиціях старої архітектури, він не приземлений. Тому це насправді не «літаюча тарілка», а «тарілка, що злітає». Якби це була «тарілка», вона б стояла на твердій основі. А я її підвісив. Адже поняття наукового прогресу – поняття цивілізаційне, воно стосується усвідомлення ролі архітектури в житті.

У 1991 році науково-технічний прогрес відійшов на задній план, на перший вийшла політика. 20 років будівля руйнувалася, тому що науково-технічний прогрес не був потрібен. А зараз торгаш Вагіф Алієв поставив за завдання перетворити будівлю на парадний вхід у торговий центр. Тобто наукова функція об’єкта змінюється – на торгову. У них навіть був проект перетворити концертну залу на ігрову. Потрібна торгівля, потрібні розваги, але не потрібен науковий прогрес.

На захист «Тарілки» зверталася громадськість, її підтримував президент академії наук Патон, художники, музиканти та архітектори. У нас були були публікації в українських і закордонних ЗМІ, я виступав по ТБ і у Верховній Раді. Але результат нульовий. Жодної відповіді. Об’єкт, який уособлює науково-технічний прогрес, владі не потрібен і не цікавий.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...