Новий український президент не випадково намагається копіювати Лукашенка, - Портников

Відставку Сергія Румаса можна порівняти з недавньою відставкою українського прем’єра Олексія Гончарука, який спробував претендувати на роль реформатора при «живому Зеленському».

"На тлі опозиційних протестів і затримань активістів президент Білорусі Олександр Лукашенко відправив у відставку уряд і призначив нового прем’єр-міністра. На перший погляд, особливого значення ці перестановки не мають. Білорусь – не просто президентська республіка. Це країна, в якій вся повнота влади ось уже 26 років належить одній людині. Яка різниця, хто буде прем’єр-міністром Білорусі?", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Але, тим не менш, рішення Олександра Лукашенка – свідоцтво того, що він не впевнений у власних позиціях. Не впевнений у тому, що у період економічної кризи, проблем з епідемією коронавірусу (Білорусь так і не оголосила карантин, однак Лукашенко влаштував 9 травня парад) і опозиційних протестів вибори відбудуться легко. Не випадково він лякає білорусів нестабільністю, нагадує їм про заворушення в Україні, територіальні втрати Грузії та Молдови і навіть криваве придушення протестів в узбецькому Андижані. Білорусь – «єдина пострадянська країна, яка не бачила горя» – стверджує Лукашенко.

А в такій країні президент повинен «прислухатися» до народу і постійно змінювати поганих чиновників. Що Лукашенко і робить.

Асоціації з Україною

Крім того, відправлений у відставку Сергій Румас, відомий в країні фінансист, виявився прем’єром із власним обличчям, що не могло сподобатися Лукашенку. І в цьому сенсі відставку Румаса можна порівняти з недавньою відставкою українського прем’єра Олексія Гончарука, який спробував претендувати на роль реформатора при «живому Зеленському» – не випадково ж новий український президент намагається копіювати Лукашенка!

А ось новий білоруський прем’єр, Роман Головченко, менеджер військово-промислового комплексу, індивідуальністю не відрізняється – і в цьому сенсі його, знову-таки, можна порівняти з новим українським прем’єром Денисом Шмигалем. Але саме такий прем’єр-міністр і потрібен Лукашенку – і будь-якому президенту «лукашенківського типу». Щоб ні в кого не було сумнівів: керувати країною може тільки одна людина. А всі інші – лише виконувати її доручення. Тому що Лукашенко – назавжди. А прем’єр та інші члени уряду – на час. На час, який буде визначений особисто президентом.

Великі сумніви

Втім, у мене є великі сумніви, що зараз білоруському правителю допоможе його улюблений фокус зі зміною уряду. Білорусь на порозі серйозних економічних випробувань. У цьому вона, звичайно ж, нічим не відрізняється від інших країн Європи.

Але Лукашенко десятиліттями переконував білорусів, що вони повинні розраховувати на державу, навіть і не на державу, а на нього особисто, а не на себе самих – і в цьому серйозна відмінність білорусів від поляків чи українців.

Чи може сьогодні щось зробити держава – навіть якщо Лукашенко буде змінювати прем’єрів щомісяця – це велике питання. Чи захоче допомагати Лукашенку Путін, розлючений інтеграційною «непоступливістю» Лукашенка, теж нема гарантії. Але мені зрозуміло одне – Лукашенко може запропонувати білорусам хіба що гармати замість масла, репресії проти опозиції замість економічного зростання і добробуту".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Читаю забавну новину, що росіяни робили спроби вбити Зеленського. Забавну в тому плані, що є Зеленський, чи його немає - є Україна. І буде, бо тіло України виглядає інакше, ніж тіло росії", - Олена Кудренко

середа, 8 травень 2024, 0:30

"Маленький президент великої Антиукраїни. Він чимчикує довгими коридорами Кремля, де на стінах висять рідкісні пейзажі. Не здивуюсь, якщо частина з них вкрадена в України", - пише харківська блогерка Олена Кудренко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбу...