Обережно, пастка! Що треба знати українцям, перш ніж кидатись на дешеву нерухомість (відео)

У придбану задешево квартиру можна так ніколи і не заїхати.

Українці дедалі частіше купують житло на електронному аукціоні, бо його вартість дешевша за ринкову. Однак більшість людей не знають про ризики такої покупки, і потім роками оббивають пороги банків, виконавчих служб і судяться з попередніми власниками нерухомості, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Тетяна Сафонова придбала житло на аукціоні СЕТАМ – сайті, через який державна виконавча служба розпродає заарештоване майно, зокрема машини, телефони, будинки, квартири. Це була вигідна покупка – трикімнатна квартира на березі Дніпра на Оболоні. Її ринкова вартість – близько 100 тисяч доларів. Тетяні на торгах вона дісталася втричі дешевше.

Але вже більше року після отримання всіх документів про власність, потрапити в квартиру Тетяна Сафонова не може. Чергова спроба це зробити – і в під’їзді її зустрічають кількадесят чоловіків спортивної статури. "Вони були тут цілу ніч, а потім вранці. Намагалися болгаркою вирізати двері і залізти через вікно", - каже жінка, яка придбала житло. З її слів, один із цих чоловіків погрожував їй пістолетом: "Коли я піднімалася сходами, підійшов чоловік в чорній одежі, в нього була зброя. Я відійшла".

Вона переконана, що молодиків найняв колишній власник цього житла. За даними ТСН, він працює в податковій одного з районів столиці. Пан Максим кілька років тому взяв цю квартиру в іпотеку, але не зміг виплатити. Банк і виконавча служба виставили її на торги, але він із цим не згоден. "Вони завдяки нотаріусу через СЕТАМ придбали, побігли швиденько перереєстрували право власності, я паралельно подав до суду про визнання цього недійсним. Вони подали на мене до суду про примусове виселення", - розповів чоловік телефоном.

Суддя не дозволив примусово виселити Максима, бо той оскаржує придбання квартири. Подібні випадки покупки дешевого житла на державному аукціоні непоодинокі – на інтернет-форумах люди з різних міст України скаржаться, що суди визнають торги недійсними і накладають арешт на майно. Гроші ж ніхто не повертає.

У державному підприємстві "СЕТАМ" пояснюють, що вони – лише майданчик для аукціону. Учасники ж торгів самі мають вирішувати проблеми з попередніми власниками. "Наша роль закінчується, коли сформували протокол і коли отримали від державного чи приватного виконавця повідомлення про те, що за лот сплачено або не сплачено. Дуже часто це претензії до виконавців: от, ви нам продали квартиру, ми не можемо вселитися. На жаль, закон не дає їм таких повноважень. Вони б, може, і хотіли допомогти – просто не можуть", - стверджує в.о. гендиректора Микола Писанчин.
От і виходить, що люди можуть придбати нерухомість з дисконтом у 30%, а потім роками судитися з колишніми власниками. Тому потенційним покупцям слід зважити на декілька порад. Перша з них – не кидатися стрімголов на "смачну" ціну, а обов’язково вивчити історію квартири. Далі – разом із юристами перевірити всі реєстри. Ще важливо перед торгами навідатися і познайомитися з власником, спробувати дізнатися, чи готовий він цю квартиру добровільно віддавати. Якщо ж в оселі є діти – у жодному разі купувати таку квартиру не слід. Іноді державні виконавці нехтують дитячим питанням і виставляють квартири на торги, але для покупця це означає – придбану таку квартиру він не отримає ніколи, бо виселяти дітей ніхто права не має.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...

На окупованій Донеччині помітили черговий російський "цар-танк" (фото, відео)

четвер, 25 квітень 2024, 22:17

Російський "цар-танк" зафіксували на ТОТ Донецької області. Його завдання – виводити до позицій. Втім наші бійці завжди знайдуть спосіб, аби зруйнувати плани ворога. Про це пише журналіст Юрій Бутусов у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти Україн...