Окупанти закатували і вбили в Бучі полковника СБУ, а його вкрадені ордена виставили в музеї "бойової слави" - ЗМІ

"Радіо Свобода" встановило російських військових, які, ймовірно, причетні до викрадення, знущань, катувань та вбивства полковника Служби безпеки України Олексія Теліженка під час окупації Бучі у березні 2022 року. Документальний фільм кореспондента Дмитра Джулая 26 травня опубликований у YouTube "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

Теліженко із 2006 року працював на різних посадах в Національній академії СБУ у Києві. У 2016 році за власним бажанням був відряджений у район проведення АТО, де працював над поверненням українських громадян, котрі добровільно відмовились від діяльності в терористичних угрупованнях "ЛДНР". Загалом він провів на військовій службі 27 років і був відзначений різноманітними військовими нагородами, зокрема відзнакою президента України "За участь в АТО".

"У березні [2022 року] російські солдати викрали його з власного будинку у місті Буча... У вересні у лісосмузі поблизу села Мироцьке в Бучанському районі правоохоронці знайшли закатованого чоловіка із шевроном Національної академії СБУ. Ним виявився полковник Олексій Теліженко", – йдеться у некролозі, який був опублікований на сайті Національної академії СБУ. Там підкреслили, що Теліженко "до останньої хвилини життя залишився вірним військовій присязі та Україні".

За даними розслідування, 6 березня Теліженка схопили російські військові на території його будинку в окупованій Бучі. Як розповідають свідки: над Теліженком знущалися, його тримали голим на морозі. Невдовзі після затримання полковника СБУ Теліженка вивезли до лісосмуги на околиці Бучі та кинули зв’язаним до ями. Там його продовжили допитувати та катувати військові з іншого російського підрозділу. Внаслідок отриманих важких травм Теліженко невдовзі загинув.

На основі свідчень очевидців, неопублікованих раніше російських документів, верифікації архівних фото та відео матеріалів, а також отриманих від джерел в українських спецслужбах даних трафіку та моніторингової інформації мобільного телефону Теліженка, журналісти "Радіо Свобода" встановили, що до 1ого викрадення, ймовірно, причетні військові 27-го окремого загону спецназу Росгвардії "Кузбас", а до вбивства – військові 175-го окремого розвідувального батальйону із Пскова, що входить до 76-ї десантно-штурмової дивізії. Видання називає наступні імена:

  • заступник командира 175-го ОРБ, капітан Каскулов Аслан Юрійович;
  • заступник начальника штабу 175-го ОРБ, капітан Глушенков Ярослав Олександрович;
  • начальник РЕБу 175-го ОРБ, капітан Дрога Сергій Федорович.

Журналісти намагалися декілька разів зателефонувати до Каскулова та Дроги, але ті не взяли слухавку. Глушенков загинув у вересні 2022 року в Херсонській області.

Автори розслідування зазначають, що знайти ймовірних відповідальних вдалося завдяки тому, що російські військові викрали з будинку Теліженка його особисті речі, зокрема парадний кітель із військовими нагородами. Зараз вони експонуються в так званій кімнаті-музеї бойової слави 27-го окремого загону спецназу Росгвардії "Кузбас" в сибірському місті Кемерово. Крім того, високопоставлені псковські розвідники використовували телефон вбитого полковника СБУ для координації своїх дій на окупованій території.

"Радіо Свобода" зазначає, що правоохоронні органи України продовжують офіційне розслідування обставин загибелі Теліженка.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Молдові через порт Джурджулешти може повторитися "кримська" спецоперація лютого 2014 року, - журналіст

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 22:02

"Важливо! У Молдові через порт Джурджулешти може повторитися "кримська" спецоперація лютого 2014 року. Потрібне негайне превентивне реагування України й Румунії. Просимо поширення", - пише журналіст та головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко на ...

Як працюють "червоні лінії" на Близькому Сході та у Європі – загадка. Чому там можна обстрілювати російські бази, а тут – не можна? - політолог

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 21:17

"Вчора Ізраїль обстріляв ракетами російську базу Хмеймім у Сирії, де якраз приземлився іранський літак. Фото та відео вибухів уже досить у мережі", - пише політолог Петро Олещук на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та пр...