OSINT-розслідувачи виявили, що в Україні є книговидавництва, які досі співпрацюють з РФ

Журналісти Сенсор Медіа і OSINT-фахівці спільноти Мольфар з’ясували, що на другий рік війни в Україні продовжуть працювати видавництва і видавничі компанії, які співпрацюють з країною-агресоркою. Книгарні жорстко відреагували. Так, дослідження Деокупація книжкового ринку. Як російські видавці досі заробляють гроші в Україні виявило, що з російськими власниками пов’язані видавництва Форс Україна, Bookchef і онлайн-магазин book24.ua, передають Патріоти України.

«Після російської агресії та повномасштабного вторгнення прямо ввозити книги з рф в Україну стало заборонено. Але росіяни знайшли вихід — всю додрукарську підготовку російські видавництва проводять у себе, а далі українська дочірня компанія-видавництво купує права на друк і виступає чисто в ролі принтера. Тоді як основний прибуток отримує росія, витрачаючи ще менше коштів на дороговартісний процес. А потім ці видавництва навіть отримують гранти від українського уряду», — йдеться у публікації Molfar.

Розслідувачі опублікували інфорграфіку, в якій довели зв’язок харківської пенсіонерки Людмили Божко із колишнім співласником компанії Ексмо Україна Мирославом Мариновичем (дочірня компанія російської Ексмо), яку в 2014 році переменували в Дистрибуційну Книготорговельну Компанію.

«При дослідженні афілійованих з російським Ексмо компаній ще неодноразово спливає імʼя Мариновича. Він може бути реальним власником цих бізнесів. Зараз він співвласник мережі книгарень Буква, також опосередковано володіє видавничою групою КМ-Букс через свою польську юрособу. Також юрособа YM Investment Ltd. разом із ТОВ Дистрибуційна Книготорговельна Компанія станом на грудень 2023 року залишається співвласником Країни Мрій — видавництва, яке раніше також було проєктом Ексмо в Україні.

З того ж таки 2016 року компанія Ексмо-Україна зазнала вкрай дивних перетворень. Маринович бізнес переписав на пенсіонерку з Харкова — Людмилу Олексіївну Божко, якій наразі 81 рік. Досі ця особа жодного разу не зʼявлялася у пресрелізах, анонсах чи офіційній інформації", — йдеться в розлідуванні.

Повідомляється, що до повномасштабного вторгнення компанія Форс-Україна імпортувала книги від російських видавців, переважно це були книги холдингу Ексмо. Розслідувачі виявили, що до 2019 року компанія придбала 1813 закупівель, а це 98,7% - це угоди з Ексмо.

Дослідники також виявили, що серед засновників і власників Bookchef та інтернет-магазин book24.ua значаться, ще двоє людей — Андрій Плєхов, як засновник Bookchef, та Наталія Плєхова (завновниця book24.ua). Це чоловік і дружина, при чому Наталія Плєхова — це донька Людмили Божко. І всі їхні бізнеси пов’язані із Дистрибуційною Книготорговельною Компанією Ярослава Мариновича.

Також розлідувачі з’ясували, що Наталія Плєхова має російське громадянство, з квітня 2022 року веде бізнес в Росії і зареєстрована там як ФОП. Крім того, в Росії працює книжковий онлайн-магазин зі схожою назвою book24.ru, який належить російській компанії Ексмо. Що стосується Андрія Плєхова, то розлідувачі знйшли в нього платіжну карту російського Сбербанку. Вони вважають, що це може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність Росії.

На розслідування вже відреагували українські книжкові торгівельні мережі.

Так, Книгарня Є у своїх соцмережах опублікувала заяву, в якій повідомила, що припиняє співпрацю з видавництвом Bookchef.

«Книгарня Є з першого дня існування відстоює українську книгу та підтримує українські видавництва. Bookchef, як один з наших постачальників, запевняв нас про відсутність зв’язків з росією, республікою білорусь, або контрагентами на цих територіях. Оскільки розслідування медіа Сенсор та OSINT-спільноти Мольфар наводить факти про зворотнє, ми прийняли рішення припинити продаж книг видавництва Bookchef в мережі Книгарня Є та інтернет-магазині book-ye.com.ua. Вважаємо, що питання недопущення діяльності структур, пов’язаних з державою агресором, є завданням державних органів безпеки. Тому очікуємо, що СБУ прояснить свою позицію щодо правомірності функціонування видавництва Bookchef», — йдеться в заяві.

Також про розірвання співпраці з видавництвом заявила книжкова мережа Yakaboo в офіційному пресрелізі, надісланому редакції. «Ми вважаємо, що видавництво, яке підтримує російську агресію проти України, не може працювати на українському книжковому ринку. Російська агресія проти України є актом тероризму, який призвів до загибелі тисяч людей і руйнування українських міст. Вони атакують нашу культуру, нашу свідомість, нашу інтелектуальну спадщину! Видавництво, яке підтримує цю агресію, є співучасником злочинів проти України. Ми звертаємось до всієї читацької та інтелектуальної спільноти нашої країни висловити свою активну позицію і також припинити підтримку тих, хто співпрацює або має зв’язки з агресором», — йдеться в заяві книжкової мережі.

На розcлідування відреагувала також видавництво і мережа книжкових магазинів Vivat. «Сьогодні факти, наведені у матеріалі змушують нас поставити ці питання ще раз. І наразі ми очікуємо побачити не просто запевнення, а переконливі докази. А поки очікуємо на відповідь, усі книжки видавництва Bookchef будуть вилучені з нашої мережі книгарень та з онлайн-магазину Vivat. Окремо хочу зазначити, що ситуація набагато ширша, ніж історія конкретного видавництва. Питання української книги = питання національної безпеки, питання нашого виживання як нації», — зазначила видавець Vivat Юлія Орлова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Фортуна в гостях

п’ятниця, 27 вересень 2024, 5:01

Є давній сюжет про марнування даних людині можливостей. . Його віддзеркалено і в біблійній притчі про таланти, і в байках різних народів… . російський байкар Крилов присвятив йому байку «Фортуна в гостях». . Оскільки наші можновладці найшвидше ознай...

Огляд карти бойових дій за 25 вересня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 27 вересень 2024, 0:34

25 вересня, 945 доба оборони України проти російської навали. Ситуація на Вугледарі загострюється: які нові атаки готує ворог? Які втрати зазнає російська армія в цьому стратегічно важливому регіоні? Чи вдасться українським захисникам утримати позиції?...