Підстав для скандалу через ветерана дивізії Галичина у парламенті Канади немає, - В'ятрович

Український історик та народний депутат від Європейської солідарності Володимир В’ятрович в інтерв'ю назвав звинувачення на адресу дивізії Ваффен-СС Галичина та її ветерана Ярослава Гуньки "інформаційним баяном", безпідставно створеним радянською і підтриманим російською пропагандою. В'ятрович наголосив, що сама по собі участь у дивізії Галичина не є виявом ані геройства, ані того, що людина є злочинцем, передають Патріоти України.

Історик нагадав, що, крім того, що дивізію Галичина не визнав винним у жодних воєнних злочинах Нюрнберзький трибунал, у Канаді наприкінці 1980-х років була створена так звана комісія Дешена, яка дійшла однозначного висновку, що немає підстав говорити про злочинний характер цієї дивізії, оскільки це була лише фронтова частина.

"Це розслідування відбувалося на замовлення канадського уряду в середині 1980-х років через схожий інформаційний скандал, який розгорнувся тоді в медіа, що нібито Канада переховує на своїй території тисячі воєнних злочинців, які колись служили в нацистських формуваннях. Те, що відбувається зараз, значною мірою повторює те, що відбувалося в 1980-ті роки", - сказав він.

В'ятрович висловив жаль з приводу того, що попри те, що вже багато років є однозначні висновки урядової комісії Канади, новий скандал є успішним для російської пропаганди.

"Знову на весь світ звучить про те, що нібито українці — колабораціоністи, українці — учасники Голокосту, і вони брали участь в інших масових злочинах. Тепер ще і польські політики заявляють, що дивізія Галичина вбила тисячі поляків, просто повторюючи тези російської пропаганди. На жаль, це просто свідчення того, наскільки мало у світі знають українську історію і наскільки вдало цим користується російська пропаганда", - констатував історик.

Він пояснив, що підстав говорити, що дивізія Галичина була інструментом Голокосту немає, оскільки вона почала створюватися в середині 1943 року - "коли, на жаль, більшість українських євреїв уже була вбита нацистами".

"Дуже сумніваюся, що є якісь персональні аргументи, докази того, що Гунька брав участь у злочинах. Здається, він долучився до дивізії в дуже юному віці, мало не в 17 років. Тому для звинувачення його в тому, що він ще раніше скоював якісь злочини, зокрема брав участь у Голокості, принаймні, я підстав ніде не знаходив. Але, на жаль, у результаті такої інформаційної істерики довкола цього ніхто не розбирається. Усі апелюють до того, що в самій назві дивізії є ці страшні літери СС, відтак її сприймають як каральне формування, а не фронтове", - додав В'ятрович.

Історик зауважив, що міфи довкола дивізії Галичина почали з'являтися у 1950-х роках, а їх пік припадає на середину 1980-х років. "Тому дуже прикро, що зараз повторюється та ж хвиля, хоча нібито є всі підстави говорити, що це певний інформаційний баян, який не мав би зіграти ще раз", - підсумував він.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...