Податкова політика Гетманцева загрожує катастрофою всій економіці, - "Гроші"

Український бізнес опинився під шаленим тиском через ситуацію з оподаткуванням і тим, що підприємцям масово блокують податкові накладні. Однією з причин катастрофічної ситуації, через яку бізнес у військовий рік змушений зводити кінці з кінцями, є політика голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Про це йдеться в сюжеті програми Гроші, передають Патріоти України.

"Якщо у вересні цього року 17% підприємців говорили про те, що зіткнулися з блокуванням податкових накладних, то за останній тиждень цифра зросла до 50%", – наводить дані доктор економічних наук Андрій Длігач.

Саме податкові накладні дають можливість бізнесменам отримувати податковий кредит, фактично – знижку. Блокування цього механізму забирає в українського бізнесу гроші на розвиток, а під час війни – можливість вижити. Директор економічних програм "Українського інституту майбутнього" Анатолій Амелін зазначає, що сьогодні в казначействі знаходяться близько 150 млрд гривень українського бізнесу, які йому не повертаються через блокування накладних ПДВ.

До блокування накладної податкова в теорії повинна вдаватися, коли бачить якусь сумнівність в документі або операції, але сьогодні, переконані бізнесмени, податкова цим цинічно зловживає – алгоритми для блокування вважають ризикованими бізнес-операції у всіх підряд. Підприємці скаржаться, що через перепон в роботі з боку податкової служби і неможливості вести нормально діяльність виникає бажання просто закрити бізнес. І хоча нові алгоритми – формально ініціатива Мінфіну, підприємці регулярно у своїх коментарях згадують Гетманцева, йдеться у сюжеті – саме його вважають відповідальним за утиски українського бізнесу.

Сам Гетманцев в коментарі "Грошам" зазначає, що не має відношення до безпосередньої діяльності податківців, а тих, хто звинувачує його в блокуванні накладних, вважає дилетантами: "Говорити, що голова комітету має відношення до прийняття будь-яких актів Кабінету Міністрів, означає, щонайменше, бути абсолютним дилетантом і в структурі сьогоднішньої влади, і в Конституції. "Зрада" розганяється мамкиними блогерами в соцмережах. Зараз я чую, що 50% платників податків страждають від блокування накладних. Спростування цьому вже дала податкова - загальна кількість податкових накладних, заблокованих у листопаді, становить 1,63% від загальної кількості податкових накладних"

Проте, зазначається в сюжеті, називаючи показник 1,63%, Гетманцев оперує відсотком заблокованих накладних, тоді як Длігач – відсотком підприємств, у яких заблокували документи.

"Я думаю, що [підприємств із заблокованими документами] відсотків 50, може навіть вже більше – з кожним днем ситуація погіршується. Думаю, була команда податковим блокувати накладні з будь-яких причин, причому ці причини настільки абсурдні, що сміються навіть самі податківці. У них є тисячі можливостей абсурдних, цинічних, грубих, і вони можуть абсолютно чесного бізнесмена перетворити в ухильника від оподаткування. Блокування, не зарахування ПДВ, зміни реєстрів, абсурдні причини не реєстрації накладних, причому по всій Україні. Якщо така ситуація триватиме, допускаю, тисячі бізнесів просто збанкрутують", – згоден з Длігачем доктор економічних наук, у минулому заступник голови Національного банку України Олександр Савченко.

Поки бізнес панікує і втрачає надію, Гетманцев звітує про неймовірні результати роботи податкової, йдеться в сюжеті. "Перевиконання з ПДВ в цьому році викликано виключно поліпшенням адміністрування ПДВ. 56 з гаком мільярдів за 9 місяців військового 2022-го року ми зібрали плюс до мирного 21-го року. При тому, що третина економіки не працює", – наводить свої аргументи голова ВР з фінансів. Але такі успіхи даються бізнесу дуже важко, і б'ють на сполох підприємці різного масштабу. Мова не тільки про блокування податкових накладних, а й гальмування реформ, які повинні були зробити податкову систему зрозумілою, зручною і справедливою, наприклад, реформи зменшення оподаткування, що отримала назву "10-10-10", і передбачає єдину ставку податку на прибуток, доходи фізосіб і додану вартість на рівні 10%.

"Гетманцев постійно наголошує, що просто арифметичне зменшення ставок автоматично викличе зменшення доходів бюджету. Це неправда. Ми зробили економічне моделювання, в якому взяли участь сотні підприємців, і ми знаємо, що зменшення оподаткування викличе економічне зростання, привіт до тотального "обіління" економіки, оскільки буде вигідніше платити офіційні податки, а не корупційну ренту", – упевнений Длігач.

Діюча ж система оподаткування пронизана утисками, що сприяють розквіту корупції. Як зазначає Амелін, зараз, якщо бізнес хоче повернути собі ПДВ, що блокуються з січня, доведеться дати хабар, який зріс до 15% від суми заблокованих коштів – і бізнес змушений йти на корупційні кроки, оскільки іншої можливості платити зарплату співробітникам у нього не залишається. У деяких випадках, кажуть підприємці, необхідно "занести" 20-30% від оборотних річних коштів.

Зараз зростання податкових надходжень забезпечений тільки вимиванням з бізнесу оборотних коштів, резюмують експерти, попереджаючи, що якщо не змінити поточне ставлення до бізнесу, вже завтра тиск на нього обернеться катастрофою для всієї економіки і торкнеться кожного українця.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

США у березні таємно передали Україні далекобійні Atacms – ЗМІ

середа, 24 квітень 2024, 20:43

Сполучені Штати ще у березні таємно передали Україні далекобійні ракети Atacms. Вони увійшли до пакета допомоги на $300 млн. Про це пише Reuters із посиланням на неназвані джерела, передають Патріоти України. Співрозмовник агентства стверджує, що ракет...

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...