Поважне американське медіа розповіло, як просуваються справи з передачею Україні знаменитих БПЛА Reaper та Gray Eagles

У США обговорюють можливості передачі Україні розвідувально-ударних безпілотників Reaper, але побоюються, що РФ може отримати таємні технології. Про це повідомляє Politico, посилаючись на обізнані з питанням джерела.

Як пише видання, Військово-повітряні сили США "вирішили, що у них є ідеальний план": взяти свої старі безпілотники Reaper, яких вони роками намагалися позбутися, і відправити їх в Україну. Однак після кількох місяців внутрішніх розбіжностей Пентагон ще не ухвалив рішення.

За даними журналістів, у ВПС США хотіли відправити безпілотники Reaper в Україну приблизно через місяць після повномасштабного вторгнення, але виникли побоювання з приводу секретних технологій і того факту, що деякі з дронів майже напевно будуть збиті. Це спричинило багатомісячну тупикову ситуацію.

За словами одного зі співрозмовників журналістів, така позиція розчарувала українських чиновників, які пообіцяли використати безпілотники для ударів лише за російськими позиціями на території України, а також пообіцяли поділитися інформацією про цілі із США перед завданням ударів.

У матеріалі йдеться, що безпілотники Air Force Reapers та Gray Eagles початково були у списку бажань Києва, оскільки вони дали б Україні значно розширені можливості спостереження та завдання ударів. Керівники General Atomics протягом кількох місяців контактували з українськими чиновниками, намагаючись досягти угоди про передачу технологій, яка б відповідала вимогам США.

Крім того, ВПС роками намагалися списати старі версії свого флоту Reaper, щоб звільнити гроші для купівлі та експлуатації більш передових технологій, але Конгрес щоразу відхиляв цю пропозицію.

У матеріалі наголосили, що Україна все ще може отримати американські дрони. В оборонному бюджеті США на 2023 фінансовий рік міститься вимога про передачу 100 Reaper іншій державній установі, що, ймовірно, звільнить частину дронів для відправки в Україну.

Q-9 Reaper – розвідувально-ударний БПЛА, розроблений компанією General Atomics Aeronautical Systems для використання в армії США. Швидкість – понад 400 км/год. Практична межа – 13 000 м. Максимальна тривалість польоту – 24 години. Використовується арміями США та Британії. 3 січня 2020 року за допомогою цього безпілотника було ліквідовано іранського генерала Касема Сулеймані.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....