Розвінчання міфів недоімперії: Як один захоплений українцями Т-90 призвів до втрати Росією мільярдів доларів від експортних контрактів

Т-90М "Прорыв"

Для РФ експорт озброєння є вкрай важливою й статтею доходів, й засобом розвитку військово-промислового комплексу, а також звісно важливим інструментом міжнародного впливу. Й у сфері бронетехніки танк Т-90 для Кремля був окремою зіркою.

Саме його вдалось продати або передати Азербайджану, Алжиру, Сирії, Індії, Іраку, Туркменістану, Уганді, В'єтнаму, а також наблизитись до його продажу у Єгипет та Кувейт. Й лише продаж готових Т-90 до Індії та дозвіл на його ліцензійне виробництво приніс РФ мінімум від 4,5 млрд доларів. Алжирський контракт у три етапи загалом на 600 машин - ще близько 3 млрд доларів.

Й навіть санкції проти Кремля за анексію Криму не вплинули, наприклад, на В'єтнам, який орієнтовно у 2016 році закупив 64 одиниць Т-90 за втаємниченим контрактом про який стало відомо лише через рік після його підписання. На скільки Ханой поповнив бюджет РФ цією закупівлею й досі невідомо.

Звісно з початком російської агресії відносно військово-промислового комплексу РФ були введені значно потужніші санкції із загрозою їх розповсюдження й на покупців російського озброєння. Звісно й сотні знищених ЗСУ російських танків лише за перші місяці російського вторгнення, включно з Т-90, похитнули російські міфи відносно бронетехніки.

Але ще один удар був завданий Центром досліджень трофейного та перспективного ОВТ, очільник якого полковник Сергій Бачурін розповів доволі цікаві аспекти в інтерв'ю АрміяInform. Зокрема у березні цього року публічно був продемонстрований результат аналізу Т-90М "Прорыв".

Він показав критичні недоліки із двигуном В-92С2Ф, який просто не тягне машину, а розрекламована система управління вогнем "Калина" місить західні компоненти цивільного призначення. Більше того, електрона частина збирається без дотримання вимог щодо вологості й контакти банально починають окислюватись, коротити та зрештою це призводить до її виходу з ладу. А розрекламований новий автомат заряджання виявився міфом, бо подача боєприпасів із забаштової ніші можлива, якщо лише вилізти з танка та подавати їх руками.

У результаті, як розповів Сергій Бачурін, після оприлюднення цього огляду, "інформація отримала широкий розголос далеко за межами України, чимало закордонних компаній, які укладали договори з РФ на поставки Т-90, швидко поскасовували угоди".

"Анулювання контрактів для РФ означає втрату мільярдів доларів. Ці гроші не підуть на озброєння російського війська, а значить - не будуть вбивати наших воїнів на полі бою, наших громадян, не будуть руйнувати нашу країну", - підкреслив очільник Центру.

Й зрештою це означає лише одне. Завдяки діям ЗСУ та відповідному публічному аналізу російського озброєння, яке є ключовим у "експортному кошику" РФ цілком можливо остаточно знищити будь-які шанси рашистів бодай комусь щось продати навіть через десятиріччя.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...