Ситуація у Сербії зараз досить цікава у контексті тенденцій європейської політики та методів роботи Кремля, - Петро Олещук

"Ситуація у Сербії досить цікава у контексті тенденцій європейської політики та методів роботи Кремля. Як відомо, президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори", - пише політолог Петро Олещук на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"У ніч після виборів президент Сербії Александар Вучич оголосив, що його партія перемогла на виборах у Белграді. Після цього у сербській столиці тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти, на їх переконання, сфальсифікованих результатів міських виборів.

Далі ж прем’єр-міністерка Сербії Ана Брнабич заявила, що російські спецслужби надали сербській владі інформацію про можливі інциденти на протестах у Белграді. Вся ця ситуація цікава тим, що зараз Сербія – це свого роду «буфер» між Заходом та рф.

Сербія – кандидат у члени ЄС, але її інтеграція тривалий час мала низку перешкод. Хоча загалом вважалося, що саме включення усіх держав з Західних Балкан до Європейського Союзу – оптимальний варіант остаточного врегулювання усіх наявних там конфліктів. У випадку Сербії все ускладнюється існуванням Косово, чию незалежність визнають більшість членів ЄС, але не взнає Сербія.

Так би все могло тягнутися дуже довго, але останнім часом відбуваються тектонічні зсуви у європейській політиці, і у ЄС прийшли до розуміння, що «сірих зон» у ЄС бути не повинно, бо всі «сірі зони» стають з часом ворожими анклавами або зонами нестабільності. Тому разом з Україною рішення про переговори щодо вступу одержала і Молдова, а Грузія одержала статус кандидата у члени ЄС. Не зважаючи на проросійські рішення грузинського уряду.

Тепер постає питання інтеграції Сербії у ЄС. Водночас, у Сербії здавна особливі відносини з росією, і, очевидно, росія не зацікавлена у подальшій інтеграції Сербії до ЄС.

І далі починається давній трюк. Вибори, фальсифікації, протести, придушення протестів, яке повинно загальмувати євроінтеграцію через претензії до уряду, який це придушення допустив.

Загалом, зараз на всі події дивишся по-іншому, оскільки бачиш більшість російських методів і розумієш, хто і навіщо їх застосовує. Боротьба за «зони впливу» у Європі загострюється. «Сірих зон» ставатиме менше, але це означає, що і місць зіткнень теж буде більше. І «пороховий погреб» Європи на Балканах ще про себе нагадає".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Фортуна в гостях

п’ятниця, 27 вересень 2024, 5:01

Є давній сюжет про марнування даних людині можливостей. . Його віддзеркалено і в біблійній притчі про таланти, і в байках різних народів… . російський байкар Крилов присвятив йому байку «Фортуна в гостях». . Оскільки наші можновладці найшвидше ознай...

Огляд карти бойових дій за 25 вересня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 27 вересень 2024, 0:34

25 вересня, 945 доба оборони України проти російської навали. Ситуація на Вугледарі загострюється: які нові атаки готує ворог? Які втрати зазнає російська армія в цьому стратегічно важливому регіоні? Чи вдасться українським захисникам утримати позиції?...