"Тільки США нам допоможуть": Чому Зеленський скоро почне мріяти про зовнішнє управління

Попри чисельні заклики до більш активної участі США у розв'язанні конфлікту на Донбасі українська сторона демонструє очевидну пасивність в розробці адекватної власної стратегії у цьому питанні.

"Монолог на тему "тільки США нам допоможе", розпочатий чинним президентом наприкінці минулого року із делікатних заяв на тему вельми бажаної участі Вашингтону в нормандському форматі, останніми днями став помітно голоснішим", - пише політичний оглядач Тарас Паньо у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Наприклад, минулої суботи керівник Офісу Президента Андрій Єрмак фактично повторив цю тезу, констатувавши, що США як стратегічний партнер України можуть відіграти "одну з ключових ролей у припиненні війни на Донбасі" та поверненні українських територій.

І якщо промова Єрмака була також в межах дипломатичного доброго тону, то, наприклад, вчорашня заява радника української делегації в ТКГ Олексія Арестовича вже була схожа радше на панічний крик.

"Оскільки ситуація практично зайшла в глухий кут і залишається спроба скористатися допомогою США, то, можливо, це допоможе, більше розраховувати нема на що. Але я на 100% впевнений, що Росія готує якийсь нехороший сюрприз, і це в тому чи іншому варіанті обернеться загостренням на фронті", - зазначив радник. Зважаючи на його ж твердження, що перемир'я на Донбасі "підвішене на волосині", може скластися враження, що Росія готує повномасштабний наступ на Україну і врятувати нас може тільки негайне введення експедиційного корпусу США. Особливо на тлі нещодавньої заяви Путіна про "Донбас ми не кинемо".

Насправді цілком можна погодитися з тим, що переговори стосовно Донбасу в чинному форматі зайшли в глухий кут і зараз на лінії зіткнення стало ще менш спокійно, ніж було три місяці тому. Так само можна погодитися з тим фактом, що для України була би вкрай бажаною участь Вашингтону в розв'язанні конфлікту на Донбасі.

Але при тому залишається таємницею, як саме на Банковій бачать цю участь. Колишні пропозиції Зеленського стосовно розширення нормандського формату є очевидно нездійсненними – Росія ніколи не погодиться на залучення США до переговорів. А жодних інших артикульованих планів використання дипломатичних, військових чи фінансових ресурсів США для розв'язання конфлікту наразі з боку чинної української влади не прозвучало. Мають місце тільки більш чи менш артикульовані прохання про допомогу.

Простіше кажучи, для того, щоби просити у Вашингтону допомоги, треба мати хоч якесь приблизне уявлення стосовно того, якою є подальша стратегія України стосовно Донбасу.

Умовно і гіпотетично кажучи, якщо Україна збирається відвойовувати Донбас, то нам потрібна наступальна зброя, можливо – технології виробництва такої зброї, високопрофесійні інструктори, військова підготовка значної кількості громадян. Якщо ми збираємося заморожувати конфлікт – нам потрібне посилення санкцій проти Росії за випадки обстрілів, зміцнення спецмоінторингової місії ОБСЄ, будівництво якихось капітальних фортифікацій і насичення військ на передовій оборонними озброєннями.

Хотілось би вірити, що в якихось глибоких і таємних надрах РНБОУ хтось ненастанно працює над подібними питаннями. І в несподіваний для ворога момент їх оприлюднить. Але наразі складається враження, що більшість заяв Банкової стосовно Донбасу мають хаотичний і ситуативний характер. І диктуються, не в останню чергу, міркуваннями збереження політичного рейтингу, а не вирішення проблеми.

Якби підсанкційні канали Медведчука, де любили поговорити про "зовнішнє управління Україною з Вашингтону", мали бодай трохи рації, Зеленському було б простіше. Одного дня до Києва приїхав би таємний спецпредставник Держдепу, і вручив йому план визволення Донбасу. Ну, чи відмови від визволення. Але реальність набагато гірша, ніж малювали проросійські пропагандисти. Українській владі доведеться самостійно вирішувати, що робити з цим конфліктом. І США, ймовірно, в цьому дуже допоможуть – але українську владу собою не замінять".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...