"Це не стало для нас уроком у 2014-му": Кучма розказав, коли відчув пекучий сором за Україну

Протистояння на Тузлі 2003-го певною мірою дозволяє уявити, як могли би повернутися події, якби Україна мала рішучість дати Росії відсіч у Криму в березні 2014-го. Колишній президент України Леонід Кучма у письмовому коментарі ЗМІ поділився спогадами про ті події, передають Патріоти України.

Кучма підкреслив, що на Тузлі українці першими у світі змусили Путіна зупинитися та відступити. Але Тузла не стала уроком i моделлю для України у 2014-му. «Я не пам'ятаю, чи відчував ще колись такий пекучий сором за країну, як навесні 2014 року, коли «зелені чоловічки» ставили на коліна наших солдатів і мовчки, без жодного пострілу брали наш Крим», – розповідає колишній президент.

Леонід Кучма розповів, що коли подивився, що відбувається на Тузлі, в нього змінився вираз обличчя – він побачив до зубів озброєний острів і готовність людей до захисту своєї землі. Після цього він зателефонував Путіну й кілька хвилин говорив із ним, після чого будівництво росіянами дамби зупинилось.

Колишній президент розповів про один із важливих нюансів цієї розмови – він попередив Путіна, що віддав наказ відкривати вогонь на ураження по порушниках кордону. Того ж дня росіяни зупинили будівництво дамби. «Гадаю, що якби я затримався ще хоча б на день – ми би втратили Тузлу», – згадує Кучма.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...