Цей день: Ліквідація Осами бен Ладена

ЦЕЙ ДЕНЬ: Ліквідація Осами бен Ладена


2 травня 2011 року о 2-й ночі за місцевим часом в містечку Абботтабад у Пакистані командою морських котиків ВМС США, в рамках операції “Спис Нептуна”, було ліквідовано організатора терористичної атаки 11 вересня 2001 року Осаму бен Ладена.

За деякими даними операцію було проведено бійцями DEVGRU


Заходи по відстеженню бен Ладена були однією з найбільших оперативних таємниць в сучасній американській історії. А проведення операції несло величезну політичну загрозу тодішньому президенту Бараку Обамі.



Операція по бен Ладену, яку Обама анонсував наприкінці квітня 2011 року з кодовим найменуванням “Спис Нептуна” стала кульмінаційним моментом місяців підготовки.

Попередньо проводились тренування бійців SEAl, збір необхідної інформації по всьому світу, а також проведення дискусій у Вашингтоні щодо одного з ключових питань “Живим чи мертвим?”.

Відстежити бен Ладена було надзвичайно складним завданням, пошуки відбувались по усьому світу, дехто навіть вважав, що його уже немає серед живих.

Вийти на його слід вдалось відстеживши його кур’єрів в невеличкому місті Абботтабад, яке розташоване в провінції Хайбер-Пахтунхва у Пакистані. Спостереження за кур’єрами привело американську розвідку прямо до “фортеці” бен Ладена.

Також паралельно є версія, що американці отримали місце знаходження бен Ладена від колишнього пакистанського розвідника за 25 мільйонів доларів.



Після визначення потенційного місця знаходження терориста №1 було проведено титанічні роботи про підтвердженню його місця знаходження та здобуттю усіх необхідних даних для проведення операції по його ліквідації.

Як варіанти фізичного усунення бен Ладена розглядали удари з БПЛА і навіть стратегічним бомбардувальником В-2. Але через загрозу цивільним та потенційну неможливість ідентифікувати останки вибір було зроблено на користь групи SEAL.



Висадку бійців було проведено гелікоптерами, після чого частина бійців оточила периметр та пояснювали місцевим, що проводиться пакистанська військова операція.

У цей час інша група почала просуватись всередину, почався вогонь по американцям. Опір дав майже стовідсоткову впевненість, що бен Ладен всередині.


Операція тривала близько 40 хвилин, після чого за півтори години гелікоптери, з бійцями та тілом імовірно бен Ладена, покинули повітряний простір Пакистану.

Барак Обама не поспішав повідомляти про успіх, доки не буде підтверджено, що тіло належить Осамі бен Ладену, так як його було вбито пострілом в обличчя, одразу це визначити не вдалось.

Президент Сполучених Штатів виступив з відповідною заявою через близько 7 годин після завершення операції.

Так закінчилась майже десятирічна історія полювання США на Осаму бен Ладена.



Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...