"Цитата навіть не в його дусі": Стефанчук і Зеленський приписали Гавелові слова, яких він ніколи не казав, - історик

У Зе-команді, напевно, сподівалися, що їхній електорат легко проковтне гарний лозунг, а "порохоботи" не звернуть уваги.

Вацлав Гавел. Архівне фото.

"Краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу". Вацлав Гавел. Пам’ятаєте таку картинку з цитатою в соцмережах? Вона активно гуляла перед президентськими виборами. Із цілком зрозумілим трактуванням", - пише історик Радко Мокрик на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Нещодавно в парламенті цю буцімто Гавелову цитату використав і заступник голови парламенту Стефанчук. Її ж озвучував президент Зеленський. І це називається, що забагато – то нездорово.

З ініціативи Данила Мокрика я зробив те, що мав зробити вже давно. Адже ця "безджерельна" цитата мені ще торік видавалась якоюсь дивною і геть не "гавлістською".

Я написав професорові Мартіну Путні, який багато років був знайомим із Гавелом, був його радником і зрештою писав про нього книги. Він теж сказав, що цитата якась дивна, геть не в дусі Гавела.

І ми пішли далі. Написали в Бібліотеку Вацлава Гавела, із проханням підтвердити або спростувати цю цитату. І через декілька днів й електронних листів отримано ось таку відповідь:

"Цитату, яку Ви надіслали, я не лише ніде не знаходжу, але передусім вона не відповідає способу мислення Вацлава Гавела. Все ж я намагався її знайти, весь спадок Вацлава Гавела в нас оцифрований. Проте ані пошук цієї цитати повністю, ані різних варіантів цієї цитати не дали результату. Тобто висновок таки є – Вацлав Гавел нічого подібного ніколи не написав і не сказав".

Мораль цієї байки проста – не використовуйте імені справді визначних людей для прикриття своїх помилок і некомпетентності. І працюйте з першоджерелами".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...