"Українське суспільство завжди до націонал-радикалів ставилося, як дівчина із забезпеченої сім’ї до козака. Вона готова з ним люб’язничати, але заміж все одне піде за сусіда", - Дмитро Вовнянко

"Націонал-радикали… З перших же місяців Незалежності я їх бачив і чув. Спершу це навіть видавалося привабливим і щирим, за Радянського Союзу щось подібне уявити було неможливо як явище. Молоді люди, готові протестувати проти непривабливої дійсності, боротися з нею аж до прямих зіткнень з владою…", - пише блогер та журналіст Дмитро Вовнянко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Мушу зізнатися – колись я сам купувався на їхні прості та ясні, і від того утричі привабливі гасла. Потім – став дорослішим і більш обережним.
Якими вони були? Першими націонал-радикалами на моїй пам’яті були козаки, члени різних козацьких організацій, що протестували проти рішень бюрократів та ватних чиновників. Козаки зійшли зі сцени доволі швидко і перетворилися… Та самі знаєте.
Далі постала УНА-УНСО Дмитра Корчинського. Що цікаво, у нинішніх націонал-радикалів з тодішніми УНСО – до біса спільного. Ветерани війни (Афганістан, Придністров’я, Абхазія, Чечня), борці проти свавілля чиновників і поступового наступу Москви. УНСО були ударною силою під час акції «Україна без Кучми» 9 березня 2001 р. що закінчилася масовими арештами і розгромом штабу УНСО. Що там сталося далі – версій до біса, але факт такий що невдовзі УНСО виявилося кілька, а Корчинський взагалі став ведучим на телебаченні. Справедливості задля, УНСО існує і діє ще й досі. Але вже явно не в тих масштабах.
Далі була Помаранчева революція, а з нею – громадянська компанія «ПОРА». Справді герої революції після подій Майдану «ПОРА» спробувала перетворитися на партію, загрузла у конфлікті з «Нашою Україною» Ющенка (зовні це виглядало саме так), та у конфліктах між собою. Почала блокуватися з різними партіями. Останнім цвяхом у труну «ПОРИ» стала співпраця її лідера Владислава Каськіва зі структурами Януковича.
Звільнену нішу націонал-радикалів швидко зайняли молоді активісти ВО «Свободи». Не дивно. Весь час тоді було відчуття що Україна гине і що відбувається повноцінний кремлівський реванш. ВО«Свобода» досягла свого піку підтримки, про який тепер лише мріє. Активісти «Свободи» були ударною силою Революції Гідності. Нею все й завершилося. Нині «Свобода» мусить співіснувати на одному полі з Нацкорпусом та Правим сектором. Їхній спільний результат (вони пішли єдиним списком ще й з ОУН) на крайніх виборах дозвольте не нагадувати.
Націонал-радикали. Я бачив їх багато і різних. Я бачив їх з палаючими очима на зборах та на протестах. Бачив заморених і мовчазних після відділків міліції. Бачив їхні пусті очі коли вони шукали роботу, остаточно розчарувавшись у своїх рухах і ватагах. Пам’ятаю слова одного з радикалів 90-х: «Ми йшли на кийки та за грати, а покористувалися нашими перемогами інші політики».
І це правда. Парадокс тому, що всі 30 років Незалежності України націонал-радикали завжди були на піку подій. Але вони так і не стали владою. Винятком була ВО«Свобода», яка мала власну фракцію у ВР і власних міністрів – але дуже ненадовго. Зате покористувалися роботою радикалів практично всі інші політики. Націонал-радикали критикували всіх – Кучму, Ющенка, Януковича, Порошенка. Нині прийшла черга Зеленського. І завжди знаходилися політики, яким діяльність націонал-радикалів була вельми-вельми вигідна. Хоча самі вони…
Владою вони не стали – виняток лише підтверджує правило. І справа була не в підступності українського політикуму. Справа була в тому, що українське суспільство завжди до націонал-радикалів ставилося як дівчина з забезпеченої сім’ї до козака. Яка розуміє що він захищає її родину. Яка готова з ним люб’язничати, ним захоплюватися, навіть з ним кохатися. Але яка заміж все одне піде за сусіда – заможного та хазяйновитого. Бо так – більш надійно і стабільно. Так було 30 років. Вже повірте, так само буде й надалі.
Хоча є ще одна причина. Теж вагома. Нема для радикала більшого противника ніж інший радикал. З іншої організації".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...