Українські "строковики" гордо шанують традиції радянської армії

Через відсутність державної політики з реформування військової служби за призовом, серед строковиків залишаються поширеним шанування «100 днєй до пріказа», «ДМБ», тощо.

В українській армії серед військовослужбовців строкової служби зберігаються «радянські традиції» розділення по терміну служби, передають Патріоти України з посиланням на УМП.

Ветеран російсько-української війни Олександр Грамарчук (у мережі відомий під псевдонімом Олександр Гром) опублікував фото з військовослужбовцями строкової служби біля посту днювального роти, де особа з пагоном старшого солдата віддає військове вітання, а на потилиці трьох інших виголено цифри, які разом символізують «100»:

У радянській армії військовослужбовці-строковики при залишені 100 діб до підписання наказу про звільнення у запас голили голови та переставали їсти масло в знак останнього періоду служби перед поверненням додому.

Масло у цей час віддавали військовослужбовцям попереднього призову, які за радянським військовим жаргоном називались «духами» або «слонами».

Військовослужбовці російської армії

Часто таке розподілення по терміну служби супроводжувалось дискримінацією та приниженням, а відбувалось через поступи з боку військових командирів, котрих задовільняло наявність хоч якогось порядку, що підтримується без їх участі. Продовження цих «традицій» зберігається і в російській армії, де вони примножені на національний принцип.

Оприлюднений ветераном факт є далеко не поодиноким, і відгуки про подібне вже в українській армії після 2015 року коли відновився призов на строкову службу.

Так само про такі факти пишуть у обговореннях до оригінального посту:

Допис у соціальній мережі Instagram за 2019 рік

На жаль через подібні факти в Україні ставлення до призову на строкову військову службу у суспільстві вважається пережитком минулого, проте це не так і подібний досвід є у багатьох країнах світу.

У першу чергу це спостерігається в країнах з нейтральним статусом, таких як Фінляндія, Австрія чи Швеція, або що знаходяться у стані високої бойової готовності населення через регіональні ризики, серед таких країн – Ізраїль та Республіка Корея (Південна Корея).

Мають призов і деякі країни НАТО, до 2011 року призов був у армії Німеччини та до сьогодні залишається у Норвегії.

Серед інший країн Північно-атлантичного Альянсу зі збереженою строковою службою – Естонія та Литва, які як і Україна теж до 1990-х були в складі СРСР, проте серед їх військовослужбовців подібні прояви «ностальгії» не проявляються через реформований підхід до служби.

Нагадаємо, що в Україні термін служби строковиків складає 18 місяців, а у разі наявності вищої освіти – 12 місяців. За цей час призваний юнак лише одного разу може отримати відпустку терміном 10 діб, а грошове забезпечення складає 350–700 гривень (залежно від військового звання й посади), додатково під час призову їм виплачують грошову допомогу розміром два прожиткові мінімуми, що нині становить 4540 гривень.

Під час звільнення у запас передбачена вихідна грошова допомога розміром вісім посадових окладів (2800–5600 гривень, залежно від військового звання й посади) і 12 окладів (4200–8400 гривень для військовослужбовців з-поміж дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування).

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знайомтесь, "Бандерик-Стрічка": Вітчизняні розробники показали свій FPV-дрон на оптоволокні (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 9:09

FPV-дрону на оптоволокні не страшний будь-який РЕБ. FPV-дрони, які використовують оптоволокно замість радіоканалу для керування та передачі відео потенційно є дуже перспективним напрямом розвитку цього виду озброєння. Тим більше в цьому напрямі кроки а...

В 47-й ОМБр ЗСУ показали, як їхній дрони-камікадзе влучає у групу російських окупантів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 8:22

Пілот роти ударних БПЛА Strike Drones Company 47-й ОМБр дроном-камікадзе ліквідує групу з трьох російських окупантів. . Відповідне відео опублікував телеграм-канал Бутусов плюс. . Якщо уважно придивитися, на першій секунді відео можна бачити ще трьох...