Умиротворення агресора, або Сидіння на двох стільцях: Що недоговорюють у Берліні, відмовляючи Україні у зброї для відстоювання своєї свободи і незалежності

Гайко Маас фото: gettyimagesНімеччина, відмовляючи Україні в поставках зброї під приводом небажання втручатися в хід збройного конфлікту, помітну частину прибутків від продажу зброї отримує саме від торгівлі з "гарячими точками". Про це пише журналіст Тарас Паньо, зазначають Патріоти України.

"Сьогодні міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас вирішив поставити фінальну крапку в історії з можливістю поставок зброї до України.

Себто несхвальні відгуки про цю ідею, звичайно, звучали і після того, коли на її користь висловився співголова "Зелених" Роберт Габек. Тоді її розкритикував офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, який нагадав, що його країна принципово не постачає озброєння в регіони, де ведеться війна.

Але сьогодні виник новий привід для роздратування німецького федерального уряду – у вигляді заклику Зеленського до поставок Україні штурмових гвинтівок, радіоустаткування, патрульних катерів – і чого там іще побажав наш гарант.

І міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас відповів на нього з небаченою для німецького політика рішучістю.

"Я переконаний, що конфлікт (на сході України) може бути вирішений тільки політичними засобами", - сказав він. Додавши, що "це залишиться орієнтиром нашої взаємодії з Україною, і ніяких змін не буде: поставки зброї не допоможуть".

В цьому місці якийсь затятий пацифіст міг би потішитися небаченому миролюбству колись схильної до невмотивованого насильства німецької нації.

Але якщо бодай трохи озирнутися на довколишню реальність, у пацифізм якось не дуже віриться. Оскільки Німеччина наразі є одним з найбільших експортерів зброї у світі. І якщо минулого року прибуток Берліна від продажу зброї склав "всього" 5, 635 мільярдів євро, то 2019-й приніс рекордний прибуток у 8 мільярдів.

Звичайно, можна, за бажання, припустити, що всі ці кошти були зароблені шляхом продажу якоїсь складної військової апаратури чи нелетальних озброєнь поважним європейським країнам – партнерам по НАТО, які склали зброю на склади і надіються ніколи-ніколи її не використовувати. Адже ми пам'ятаємо – Німеччина не постачає зброю в регіони, де ведеться війна?

В цьому місці поважним німецьким посадовцям також зіпсували гру підступні "зелені". Експерт з питань зовнішньої політики партії Омід Нуріпур на початку цього року подав запит про те, скільки зброї продала Німеччина на Близький Схід, де наразі відбувається два військових конфлікти – в Ємені та Лівії.

І отримав відповідь – країни-учасниці цих конфліктів, зокрема, ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Катар, Туреччина та інші – придбали в Німеччини зброї на 1.16 мільярди євро. За один рік.

Причиною відходу від політики "невтручання у збройні конфлікти" німецькі політики з правлячої коаліції називають той факт, що зброю постачають законним урядам, які протистоять радикальним угрупуванням – та союзникам законних урядів. А в Лівії взагалі діє формальне перемир'я, яке періодично порушується.

А от на Київ це правило, як бачимо, чомусь не діє – хоча маємо і законного Зеленського, а угод про припинення вогню на Донбасі було підписано не одну, як в Лівії, а певно зо два десятки... Виникає підозра, що справжня причина такого селективного підходу до поставок зброї полягає в тому, що повстанців-хуситів підтримує Іран. А "Л-ДНР" підтримує Росія.

Якій німецькі компанії, зокрема, "Rheinmetall", свого часу також будували гігантський військовий тренувальний центр вартістю більше 100 мільйонів євро. Невдовзі після війни в Грузії, до речі. І припинили ці роботи тільки в спекотному серпні 2014-го. За що їм, звичайно, також спасибі.

Звісно, німецький уряд може вільно визначати, кому і на яких умовах продавати зброю. Але з міркувань банальної порядності було б непогано чесно вказувалися причини таких відмов. Оскільки відмовки про "не продаємо в зони конфліктів" виглядають настільки неправдиво, що за дипломатичне відомство провідної європейської держави стає якось соромно."

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...