"Рибні консерви подорожчають у Росії на 5−25% через брак риби — пише їхнє видання «Ъ». Через зниження вилову деяких видів риби і зростання цін на сировину переробники зіткнулися зі збільшенням витрат. Вихід знайшли простий — підняти для ритейлерів відпускні ціни на консерви і пресерви на 5−25%. Підвищення торкнеться продукції з оселедця, оптові ціни на яку з початку 2024 року і без того зросли більш ніж у півтора раза", - пише журналіст Аркадій Бабченко у своєму каналі "Патреон", передають Патріоти України, та продовжує:
"І все-таки питання, яке не дає мені спокою — як? Як, чорт забирай, ви це робите? Я ось кожен божий раз дивуюся. Із самого народження. Скільки там жив. І скільки не живу вже. З дитинства пам’ятаю цю маленьку баночку в наборі, який мамі вчительці дозволяли купити в продуктовому підвалі після закриття магазину раз на рік у грудні. Просто зрозуміти не можу.
У Росії тринадцять, чи що, морів. Два океани безпосередньо. Моря належать до басейну трьох океанів. Східні моря — багаті настільки, що ні в казці сказати. У чудовиська з червоненької квіточки таких багатств і розмаїття страв не було.
І всі пів століття, що я живу, у них щоразу одне й те саме. Росіяни. Поясніть. Як ви, маючи Камчатку, Сахалін, Курили, озеро Кроноцьке, вулкан Ключевська Сопка, місто Петропавловськ, Чукотку та інші Анадирі - місця, де нереститься більша половина всього лосося у світі - примудряєтеся зробити таке з червоною ікрою?
Ну, ось, як? Звідки ви взяли цей неймовірний талант? Ви його розвивали століттями, шляхом селекції носіїв когнітивних здібностей, наполегливих тренувань, спартанських умов, чи це дар божий, недоступний простим людям?
Зараз у них ікра коштує якихось абсолютно шалених грошей. У середньому — близько 10 тис. рублів за кілограм. Це 100 євро. У понтових магазинах — мені траплялися ціни до 19 тисяч.
Пам’ятаєте, у цих дебілів ще зовсім недавно був модним флешмоб — у шубі вийти на Красну площу, намазати половину батона червоною ікрою і показово зжерти? Їх ще заарештовували за ці несанкціоновані заходи — вони так дивувалися щоразу. Усе. Відіжралися.
Зараз ниють, обурюються, не можуть зрозуміти, як сталася ця жахлива помилка, і намагаються організувати бойкот — однаково і так один чорт не жеруть, просто тупо не можуть собі дозволити купити.
Естонія. Одне море. Внутрішнє. Абсолютно порожнє. Практично мертве. З риби тут майже немає. Лососевих — ну, водяться, звісно, є тут місцевий вид, якщо сильно-сильно пощастить, можна спіймати щось бліде невиразне — але різноманітність тихоокеанського басейну навіть і поруч не снилася. І щороку цієї ікри тут — хоч у чоботи запихай. Хоч лопатами черпай. Просто завалювалися. З гіркою. По саму маківку. Риб’ячі яйця тут так само, як і курячі - такий самий звичайний повсякденний ходовий товар.
Пішов на ринок, купив ястик за 32 євро. Шикарна вже промита очищена очищена слабосолона фінська ікра у відрах по кілограму — 48 євро. У понтових магазинах — по 56 євро. Незрозуміло, хто її бере за такі гроші, але є. Заморожені крабові клешні - вчора подивився — по 7 євро. Самі краби теж по сім, до речі. Гребінці - не пам’ятаю, але щось типу по 12, чи що. Це очищені, з раковинами вдвічі дешевше. Мідії по п’ять. Молюски такі довгі, як олівці, в раковинах, у піску живуть — по 10 євро. Дуже смачні.
Осетрів копчених — на кожному кроці, копійчані якісь, їх не особливо беруть, не місцевий делікатес. Місцевий тут — вугор і міноги. Вугор дорогий, це так. Міноги дешеві. Сарган — зелена риба. Але в сезон тільки. Щупальця кальмара Гумбольдта. Окунь копчений — сік тягучими такими нитками з нього стікає. Раки. Ну і так далі.
І все це — абсолютно доступно, навалом, простягнув руку і купив. У маленькій країні. З одним внутрішнім морем. Порожнім, як кишеня тата Карло. Як. Як, чорт забирай, ви примудряєтеся зробити таке з червоною ікрою, росіяни?
Як ви примудряєтеся щоразу побудувати країну, в якій тринадцять морів, два океани, три басейни — і щоразу вам жерти нічого, окрім хмизу і постолів? І звичайні ходові непотрібні товари у вас стають статусними, ознакою багатства, і делікатесом, і дефіцитом? А?
Ось, згадуйте ще одне слово — дефіцит. Або, як правильно вимовляти — дефьцит. Дітям своїм розкажіть. Він уже маячить на горизонті. Нехай звикають. «Викинули», «Дістати», «З-під прилавка», «Свої люди». Це теж стане їм у пригоді. Нехай вчать.
Начебто був період, коли їжа там стала доступною. Але ні. Назад таку країну навалили. Ну, приємного апетиту. У добру путь, талантища".
Командування ЗСУ робить все можливе щоб втримати Курський плацдарм до початку політичних переговорів про лінію зіткнення на час можливого перемир'я з недоімперією. У Курській області РФ українські воїни знищують ворога, як на відстані, так і у ближньом...
Співачки Оля Полякова та MamaRika в інтерв'ю програмі Що Ти Київ на Люкс ФМ на Музичній платформі зізналися, на які речі витратили шалені гроші, передають Патріоти України. Полякова розповіла, що в її гардеробі є шуба від Valentino за 96 тисяч євро. Цю...