В очікуванні "післяінавгураційного" наступу Росії з’явились певні відомості про неоднозначні рухи і на іншому нашому кордоні, - Голобуцький

"В очікуванні «післяінавгураційного» наступу Росії з’явились певні відомості про неоднозначні рухи і на іншому нашому кордоні: експрезидент Молдови Ігор Додон пару тижнів тому зустрівся з послом Великої Британії. Нібито основна тема – висловити невдоволення Соцпартії (так, в Молдові досі така є) референдумом за європейську інтеграцію, який має відбутись 20 жовтня одночасно з президентськими виборами в Молдові", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Теоретично, нічого неочікуваного від проросійського Додона. Але деякі джерела твердять, що під час цієї зустрічі було зроблено і абсолютно неочікувану заяву: Додон нібито обіцяв британцям, що у разі своєї перемоги на виборах президента не блокуватиме військову операцію України проти російських військ на території Придністров'я.

Якщо це правда, то це дуже серйозно для нас. Бо ліквідація російського анклаву в тилу Одеської області давно назріла. Нехай там дуже скромний контингент, однак і він створює достатньо причин для нервування ЗСУ.

Ніхто такого не очікував від Додона – якщо не брати до уваги той скромний факт, що кримінальна справа проти Додона поставлена на паузу до 2025 року. Міцна хватка закону на ніжних місцях, очевидно, дуже сприяє переоцінці цінностей і зміні векторів. Скажімо, раніше Додон називав Крим російським – а тепер він уже посоромився це зробити. Сказав, що «не відповідатиме на це запитання».

З іншого боку, Додон все ще пробує вчепитись половиною дупи за другий стілець: одночасно з демонстрацією лояльності ЄС він поки продовжує робити реверанси на адресу Росії. Так, про всяк випадок. Наприклад, на початку квітня він заявив, нібито більшість громадян Молдови підтримують дружбу та співпрацю з РФ. І пообіцяв «відновити стратегічне партнерство» з Москвою у разі повернення до влади.

Ну і «9мая» Додон теж спробував використати з усіх сторін: вивісив днями в Яссах свої рекламні плакати «Два дня – одна победа. 8 и 9 мая – с праздником, Молдова!». Це в сенсі, і в бік Європи з її Днем пам’яті 8 травня реверанс, і Путіну зробив «ку!» з «9 мая».

Хоча дарма Додон так розчепірюється – Путін не цінить багатовекторності. Ймовірно, такою оцінкою зміни курсу Додона і була показова «заміна коней» Путіним на Шора і Гуцул (офіційно заснували новий політичний блок «Перемога» в Москві 21 квітня – за 3 дні до зустрічі Додона з послом Великої Британії).

Цікава тенденція загалом: досвідчені путінські сателіти пробують відвалитись від патрона – чи то під тиском кримінальних проваджень, чи інших обставин... Так і Орбан може стати наступним.

Можливо, причина банальна: наші удари по інфраструктурі РФ і успішна оборона ЗСУ, підкріплені чимдалі ширшими санкціями від союзників, серйозно зменшили оперативний фінансовий ресурс Кремля (не дарма Росстат та решта закривають щоразу більше даних про реальний стан економіки і виробництва в Росії). Тепер його, очевидно, вистачає хіба на якусь дрібну африканську хунту (варто лиш глянути перелік присутніх на інавгурації) і дрібних та зелених локальних політиків. А зарубіжні політичні партнери з серйозним бекграундом починають шукати надійнішу гавань – бо і на прикриття від Кремля чимдалі складніше розраховувати, і потічок фінансування, ймовірно, мілішає з кожним місяцем.

І прямо на наших очах на шлях виправлення, здається, стає молдовський Додон. Для нього це не найгірший варіант: відмовитись від ролі лобіста Кремля і вписатись до цивілізованих європейських помірних ліваків".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Заявление Путина о захвате Харькова: что он сказал на самом деле", - Ян Валетов

неділя, 19 травень 2024, 18:54

"Путин заявил, что у России нет планов брать Харьков. За три дня до вторжения он и его печальный конь утверждали, что планов нападения на Украину у России нет. Поэтому, если Путина говорит, что у него нет плана захвата Харькова, или Сум, или Чернигова,...

Не Сумська?: Відома тарологиня сказала, яку область невдовзі чекає новий наступ росіян

неділя, 19 травень 2024, 18:28

Відома вітчизняна тарологиня Людмила Хомутовська від початку повномасштабного вторгнення РФ в Ураїну щодня розкладає карти на ситуацію в країні. Тепер експертка з карт таро впевнена, що Київщина поки у безпеці, проте щодо Чернігівської області такої вп...