"У Східній Європі помалу формується така собі "антиукраїнська дуга": Угорщина, тепер Словаччина...", - Голобуцький

"Словаччина: партія Smer-SD екс-прем'єра Роберта Фіцо, який виступає за припинення підтримки України у конфлікті з РФ і взагалі позиції партії дуже часто збігаються з тезами Кремля, набрала на виборах 23,61% голосів. Партію і Фіцо вже привітав Орбан", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:
"Передвиборча заява Фіцо: «Коли Smer увійде до уряду, ми не надішлемо до України жодного патрону». Перша післявиборча заява Фіцо: "словаки мають більші проблеми, ніж допомога Україні", передає Reuters.

З 23,61% самостійно уряд, звісно, не сформувати. Але Smer цілком може утворити коаліцію з силами такого ж штибу, однак більш поміркованими. Проте орієнтованими на той же електорат: антиглобалістів, євроскептиків, антимігрантів, консервативний електорат старшого віку з невеликих міст.

По суті, ми бачимо не поодинокі сплески, а вияв загальноєвропейських сучасних тенденцій протистояння модерну і архаїки. Це не вдасться повністю списати на вплив Кремля і кремлівських грошей. Великий прошарок населення не найбагатших країн Європи почувається некомфортно в умовах нового світу. По цілому ЄС соціуми поділились на мешканців малих міст і мегаполісів, на молодших лібералів-глобалістів і старших консерваторів-антиглобалістів. І риторика опору ліво-лібералам – на жаль, так вийшло, що вона має багато спільного з риторикою Кремля. І більш того, через це вона часто автоматично стає антиукраїнською.
Отже, в Східній Європі помалу формується така собі «антиукраїнська дуга»: Угорщина, тепер Словаччина... Про Польщу поговоримо в цьому контексті за 2 тижні, коли минуть вибори. Але в будь-якому випадку, додаткові перепони. якщо не соратників Орбана в блокуванні підтримки України, ми отримаємо.
З іншого боку, все не аж так трагічно.
Перше: Словаччина вже віддала нам. що могла. Більше вона просто не має незалежно від позиції Фіцо.
Друге: транзит нам не перекриють за будь-яких обставин. На відміну від протекціонізму в питанні імпорту української продукції, транзит – питання глобальне і стратегічне.
Третє: не варто забувати, що передвиборча риторика – то одна справа, а післявиборча реальність і складна система стримувань і противаг – геть інша справа.
Четверте: повторю, партія Фіцо не отримала одноосібну владу, так чи інакше це буде коаліційний уряд. в якому мінімум частина учасників займатимуть значно сприятливішу для України позицію.
П’яте: Словаччина – все ж маленька країна, менше 5,5 млн населення (для порівняння, Угорщина – майже 10 млн, Польща – майже 38 млн). Відповідно, структури ЄС почуваються щодо Словаччини доволі впевнено, формулюючи достатньо жорсткі вимоги зокрема і в зовнішньополітичній та зовнішньоекономічній сфері. І так, Брюссель має більш ніж достатньо інструментів тиску на маленьку і небагату країну у важливих для себе питаннях, зокрема і захисту від Росії.
Але загалом тенденція все ж позначена: нам треба звикати до більшого національного егоїзму країн Європи. Треба більше працювати на дипломатичному фронті. Треба розуміти, що жодного простого рішення щодо врівноваження інтересів в європейському регіоні у нас ніколи не було і не буде.
І так: цілком можливо, що 2023-й рік ми згадуватимем як найуспішніший в плані міжнародної допомоги Україні – бо далі буде набагато складніше.
Треба виходити саме з таких очікувань, розробляючи стратегію на майбутнє. Бо суто теоретично вистояти передусім на власних можливостях з частковим зовнішнім сприянням, мабуть, можливо. Але для цього треба мати геть інакше функціонування політичної сфери, економічної, соціальної... Геть інакшу взаємодію з владою і з судовою системою.
І над цим треба працювати, а не сидіти в очікуванні шалених успіхів «ми ось-ось станемо членами ЄС/ НАТО». Реалії існування в ЄС нам дуже добре демонструють Польща, Угорщина, Румунія... Там вистачає свого підводного каміння і серйозних перепон розвитку.
Так що головний висновок по Словаччині: це однозначно не перемога, але і не зрада. І тим більше внутрішньополітична ситуація в Словаччині в жоден спосіб не спричинена діями чи позицією української влади.
А от загальний висновок звучить більш прикро: на нас чекають дуже важкі часи. Не тільки через можливе формування в ЄС антиукраїнської коаліції. Але і через виборчий рік в Америці. І в кількох країнах ЄС.
Тому фахівці і наполягали, що треба встигнути зробити максимум зараз. Бо далі буде якщо не гірше, то точно складніше.
--
І тут теж додам: це все одно не означає тотальної «зради»: навіть сенатор Маккартні після розтиражованих Кремлем анонсів «Україна лишиться без грошей» заявив, що виносив і буде виносити питання фінансування України в окремі правові акти. А не просто намагається припинити всіляке фінансування".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...