Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя): Історія свята. Традиції та головні заборони дня

Вхід Господній в Єрусалим (в українському народі традиційна назва - Вербна неділя). Це свято асоціюється з приходом весни і наближенням Великодня. Його завжди відзначають з радістю і нетерпінням, хоча історія дня зовсім не щаслива. Відзначають його в останню неділю перед Великоднем. У 2024 році у християн східного обряду Вербна неділя випадає на 28 квітня.

Історія свята

У цей день церква згадує події з життя Христа після того, як він воскресив свого друга Лазаря. Після воскресіння товариша він поїхав до Єрусалиму. Жителі міста чули про скоєні Ісусом чудеса і зустрічали його як спасителя, який збере народне ополчення.

Однак Ісус не збирався брати участь в політичних чварах і не хотів слави: "Але Він ухилився від рук їх, і пішов знову за Йордан, на те місце, де раніше хрестив Іоанн". Згідно з Євангелієм, вхід Ісуса в Єрусалим був початком шляху його хресних страждань.

Головні традиції свята

В Єрусалимі дорогу Ісусу встеляли пальмовими гілками, а в наших краях в цей день головним символом дня є гілка верби. Вербові гілки освячують в церкві і несуть додому. Їх ставлять біля ікон або на столі. Також в цей день вживають вербові бруньки для здоров'я горла і зубів.

Молодь на свято влаштовувала гуляння і катання на конях. У свято дозволяється вживати рибу і пити вино. Не можна важко працювати і лихословити в цей день. Також не варто сваритися, влаштовувати галасливі гуляння і поминати загиблих.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти перекидають військових та техніку у бік Волновахи - партизани (фото, відео)

субота, 11 травень 2024, 14:42

Росіяни продовжують активне переміщення техніки в окупованому Маріуполі, а на полігонах не зупиняються тренування особового складу. Про це повідомляють місцеві партизани, передають Патріоти України. Навіть у святкові дні окупанти продовжують переміщува...

Не приховують свій злочин: Росіяни заявили про підрив в Україні ще однієї дамби (відео)

субота, 11 травень 2024, 14:16

Російські війська завдали удару по греблі через річку Сіверський Донець у районі Старого Салтова. Про це повідомляють російські Телеграм-пабліки, передають Патріоти України. Як підтвердження своїм діям, росіяни публікують відео моменту удару по дамбі. ...