Вироблені в Україні системи супутникового зв’язку масово імпортуються до РФ, - журналістське розслідування

Вироблені в Україні системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge масово імпортуються в Росію, де їх можуть використовувати на війні. Про це йдеться в опублікованому у середу, 8 травня, розслідуванні команди незалежних журналістів Слідство.Інфо, які посилаються на митні дані, передають Патріоти України.

Gilat SkyEdge — це супутникові системи, які для ізраїльської корпорації Gilat Satellite Networks виробляє в Ужгороді завод американської аутсорсингової компанії Jabil Circuit. Gilat Satellite Networks ще з початку 2000-х років допомагала росіянам розбудовувати мережу супутникового звʼязку для приватного й державного секторів, пише Слідство.Інфо. Компанія є партнером найбільших російських операторів супутникового звʼязку — дочірньої компанії Ростелекома РТКОММ, а також дочірнього бізнесу Газпрому — ТОВ Газпром Космічні Системи.

Одним із напрямків діяльності компанії є розвиток технологій військового звʼязку. Також системи постачають до структур МВС Росії. Після початку повномасштабної війни Росії проти України компанія Gilat не закрила свій російський бізнес і продовжує постачати продукцію через дочірню компанію ТОВ Гілат Сателлайт Нетворкс (Євразія).

З початку повномасштабного вторгнення в медіа постійно зʼявляються свідчення про передачу Gilat SkyEdge російській армії на фронт, зазначають розслідувачі. При цьому обсяги постачань за цей період, ймовірно, лише збільшилися: 2021 році таких систем закупили на 982 тисячі доларів, у 2022 році — на 840 тисяч доларів, а в 2023 році загальна сума різко стрибнула — до 5 мільйонів доларів за рік.

«Системи супутникового звʼязку Gilat масово продають дилери по всій РФ, а в примітках до оголошення часто вказано, що вони „підходять для потреб СВО“», — пише Слідство.

За даними митних декларацій, на які посилаються журналісти, системи відправлялися з Ізраїля і Туреччини, але країною походження товару вказана Україна. Щодо санкцій, то керівник санкційного напрямку проєкту Trap Agressor Роман Стеблівський пояснив Слідству.Інфо, що запровадити обмеження щодо такого бізнесу складно — це потребує «дуже чітких доказів не просто використання їх продукції військовими, а використання у війні проти України».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про “наступление” на Харьков и провал под Липцами и Волчанском - Злий Одесит

понеділок, 20 травень 2024, 0:55

Неделю назад российские оккупанты развернули то, что было названо как “наступление” на Харьков, но ограничилось от силы двумя направлениями - на Липцы и на Волчанск. Неделю спустя можно в полной мере оценить то, что они затеяли, какого результата дости...

Верховного головнокомандувача хтось з найближчого оточення свідомо ввів в оману, і він повторює чиїсь слова, - Бутусов

понеділок, 20 травень 2024, 0:30

"Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський зробив заяву: "Уперше за роки війни жодна із бригад не скаржиться, що немає артилерійського снаряда. І це відбувається упродовж останніх двох місяців". Ці слова приголомшили більшість військових на фрон...