"Вже гарно прилітає по добре замаскованих російських штабах": Воєнний аналітик про ситуацію на фронті і послання Залужного

Іван Киричевський

Стаття головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного – це програмовий текст. До цієї статті ми будемо повертатися ще не раз. Залужний написав про ту перспективу, яку ніхто не хотів визнавати: ми стали у стратегічну оборону. Він також окреслив, що нам потрібно, щоб ефективно оборонятися. А нам треба стрибнути вище існуючих технологій, при чому самостійно. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський, зазначають Патріоти України.

У виданні The Economist вийшла велика стаття головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного. У ній він описує поточний стан війни та п'ять пунктів, які допоможуть перемогти у війні проти Росії. Деякі експерти наголошують, що важливо звернути увагу на черговість цих пунктів. Чи дійсно це так?

Це не просто стаття. Це програмовий текст від головнокомандувача. До цієї статті Залужного ми будемо повертатися ще не раз. У головнокомандувача було завдання викласти ситуацію так, як він її бачив. І він це зробив. Вважайте, що це документ, з якого далі мають виростати цілком конкретні рішення.

Складно управляти військами на полі бою, якщо ти не бачиш все. І немає сенсу набирати людей, якщо немає управління

Є зв'язок між усіма пунктами. Зокрема, там, де йдеться про автоматизовані системи управління та одразу далі про мобілізацію. Цей пункт помилкового протрактували ніби він про посилення мобілізації. Але він скоріше про посилення мотивації та покращення управління кадровими ресурсами. Тут логічна зв'язка – складно управляти військами на полі бою, якщо ти не бачиш все. І немає сенсу набирати людей, якщо немає управління. Автоматизовані системи управління потрібні та для того, щоб скорочувати час на прийняття рішень. І говорити, що це може почекати, бо перш за все потрібні безпілотники, недоречно. Бо цю "колоду" можна тасувати як завгодно.

Не треба тут шукати підводних каменів. Всі задачі треба вирішувати послідовно та одночасно. Аналог "Ланцета" потрібен на вчора, аналог - Shahed на позавчора. Але якщо ми не вирішили ці проблеми, це не значить, що проблеми з розмінування не треба розв'язувати. Текст Залужного дуже важливий документ, який визначає рамки ведення нашої війни. І на нього не треба дивитися поверхово.

Наголосив головнокомандувач на снарядах. Багато хто відзначає, що Захід не може дати нам стільки, скільки дійсно треба. Де нам взяти решту? Які снаряди потрібні?

Питання по класичному конвенційному озброєнню як артилерія, боєприпаси, авіація Залужний згадував, але не акцентував на цьому увагу. То ці питання потроху вирішуються. А ті п'ять пунктів, на яких зосередив свою увагу (За словами Залужного, якщо Україна хоче вирватися з цієї пастки, нам знадобляться: перевага в повітрі, значно вдосконалені засоби електронної та контрбатарейної боротьби, нові технології розмінування та здатність мобілізувати та тренувати більше резервів. - Gazeta.ua), - це те, що маємо вирішувати самостійно.

Нам потрібна індустрія з виробництва керованих боєприпасів

Якщо говорити про боєприпаси, то живемо у трохи хворій реальності. Вона полягає в тому, що медіа наголошують, що Америка збирається скоротити обсяг допомоги, Європа начебто прямим текстом заявляє, що вони не здатні виготовляти снаряди в тих обсягах, які нам потрібні. Тим часом Росії боєприпаси дає Північна Корея. Але чомусь випадає з уваги, що представники Пентагону заявляють, що збираються розгорнути у нас виробництво озброєння. Тобто нам готуються давати обладнання, щоб ми самі змогли робити боєприпаси. Нам потрібна індустрія з виробництва керованих боєприпасів. Не можна сказати, що ми це питання не здатні вирішувати самостійно. Бо був проєкт початку 2010-х років керованого снаряда з лазерним наведенням "Квітник". Але його до кінця не реалізували. Але коли в результаті успішного наступу на Харківщині, в розпорядження наших військ потрапила певна кількість російських "Краснополів" (корегований артилерійський боєприпас калібру 152 або 155 мм. Призначений для ураження броньованих цілей та воєнних об'єктів з першого пострілу. – Gazeta.ua), у нас не було проблем як цю зброю інтегрувати у свої бойові порядки.

Снаряди виготовляють і надають нам, однак це не завжди звучить публічно

Тоді що приховано у відповідях на питання щодо снарядів?

Боєприпаси на тлі питань, які Залужний виділив, досить просто вирішуване. Чому я ставлю під сумнів заяви про боєприпаси і їх обмежену кількість. Немає у світі виробників зброї, які кажуть, що не можуть її робити. Підозріло всі мовчать про виробництво снарядів радянського калібру - 100 міліметрів, 122 міліметри. При тому, що СтратКом ЗСУ наголошує іноді, що ми в окремі дні встигаємо зробити більше пострілів, ніж росіяни.

Звісно, якщо міряти нормами, нам треба 20 мільйонів снарядів. У світі стільки немає. Але снаряди виготовляють і надають нам, однак це не завжди звучить публічно. Тому що іноді джерела постачання можуть бути настільки специфічні, що це не беруться визначити або в це ніхто не повірить. Скажімо, якщо заявити, що Сербія через Туреччину постачає нам снаряди, при тому, що це історично двоє ворогів, а в Сербії досі сильні русофільські настрої, це звучатиме дивно і ніхто не повірить.

Нам треба аналог Shahed і "Ланцета", а їх немає

Російські окупанти можуть використовувати нові безпілотники "Изделие-53" і "Изделие-54". Це додатковий фактор ризику для захисників України, сказав представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. Росіяни модернізували ударний безпілотник "Ланцет" і збільшили дальність польоту до 60-70 км. Наскільки великий вплив на досягнення і тактику росіян мають дрони? Що ми можемо протиставити росіянам?

Гострота проблеми якраз в тому, що при всіх наших успіхах з безпілотниками, головнокомандувач ставить питання - нам треба аналог Shahed і "Ланцета", а їх немає. Було чим проводити показові нальоти на Москву, але допитливі розслідувачі з'ясували, що корейські снаряди лежать на базі у Краснодарському краї. А "бавовни" там досі немає. Виявилося, що окрема проблема при всьому масштабі у виробництві безпілотників у тому, що справжні нагальні проблеми у нас не покриваються. Є все, що завгодно, але не те, що треба.

Замість сотень різних моделей дронів у ста різних підприємствах, краще б робили один стандартизований дрон. Не можна сказати, що Shahed - це щось неземне.

Ми дійшли до того рубежу, коли Залужний має визнати, що нам потрібні кращі засоби, ніж ті ж радіолокатори для контрбатарейної боротьби

Яка відповідь тут? Ми за допомогою Заходу маємо налагодити виробництво дронів?

Пан головнокомандувач окреслював ті пункти, які маємо вирішувати самостійно. Тому що якби ці речі могли би отримати у рамках воєнно-технічної допомоги від партнерів, то таку статтю, можливо, і не треба було б писати. Але ми дійшли до того рубежу, коли Залужний має визнати, що нам потрібні кращі засоби, ніж ті ж радіолокатори для контрбатарейної боротьби. Ці питання нам потрібно вирішувати самостійно і не сподіваючись на те, що є у західних партнерів.

Американці хапаються за голову

У нас є такі можливості?

Їх доведеться створити. Залужний поставив задачі, які у світі ще ніхто не вирішував. Алгоритму немає. Але ми маємо їх вирішити. Бо інакше нам не вижити.

Про ті ж системи управління. У НАТО є система STANAG 5516, яка об'єднує все, що тільки можливо. Засоби ППО, літаки, наземні війська. Тобто це гарна автоматизована система управління. Але нам треба не тільки софт, а ще й "залізо". З іншого боку, самі американці зараз дивляться на те, як прилітає по дуже гарно замаскованих штабах Росії, потім дивляться на себе – коли штаб батальйону може бути як невелике містечко. І хапаються за голову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація на фронті загрозлива" - чому Залужний саме зараз випустив статтю в The Economist

А щодо засобів радіоелектронної боротьби? Як це питання вирішити?

Цим питанням чомусь цілеспрямовано займалися тільки росіяни після розвалу Радянського Союзу. Виходить, що отримуємо від західних партнерів антидронові рушниці, можемо складніші системи отримати для охорони об'єктів від дронів. Але якщо хочемо мати аналогічні системи РЕБ, що є у росіян, доведеться створювати самостійно. Бо над цим ніхто не працював.

Нібито витрачати дорогоцінний снаряд - це контрпродуктивно. Але іншого виходу немає

Сюди ж засоби розмінування. Це окрема гірка тема. Якби парадоксально не звучало, якісь рішення зараз можна хіба що в Ізраїля підглядати. Там є цікаві рішення, як проривати мінні поля. Залужний пише про те, що можна використовувати касетні снаряди. Але їх у світі ще менше, ніж звичайних. Нібито витрачати дорогоцінний снаряд - це контрпродуктивно. Але іншого виходу немає. Нам потрібно вигадати щось і терміново. Бо нічого, що є у західних союзників, не відповідає цим нашим викликам. Вони змогли нам щедро насипати мін. Бо звідки тоді ж взялися мінні загородження, на яких росіяни підриваються зараз в районі Авдіївки чи Вугледара. Але про міни Залужний нічого і не казав. А от засоби розмінування - це те, що треба вигадати самому.

Які ще проблеми окреслив Залужний?

Він написав про те, що вороги зараз ставлять на озброєння нову зенітну ракету 40Н6 на С-400. Росіяни заявляють, що там дальність ураження аеродинамічних цілей – літак чи крилата ракета – до 380 кілометрів. Балістичних цілей – до 15 кілометрів. Навіть якщо росіяни перебільшують, поява цих ракет – це катастрофа. У плані звуження можливостей для нашої авіації. І треба щось вигадувати. Якийсь протилокаційний дрон. Подібні розробки були тільки в Ірану, Ізраїлю і Тайваню. Може, останній чимось поділиться.

Залужний написав про ту перспективу, яку ніхто не хотів визнавати: ми стали у стратегічну оборону. Він також окреслив, що нам потрібно, щоб ефективно оборонятися. А нам треба стрибнути вище існуючих технологій, при чому самостійно. Про цей рівень технологічних викликів ніхто ніколи не говорив. Людству не вистачило часу, щоб підготуватися до такого після Холодної війни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...