За що Росія мстить Маріуполю? У 2014 році він залишився Україною (фото, відео)

Історія сім'ї, яка вижила у блокадному містію

У Маріуполі родина з двома маленькими дітьми – 7 та 2 років – місяць прожила у підвалі під багатоквартирним будинком. Їм вдалося вціліти та вибратися до Запоріжжя, проте в зруйнованому російськими окупантами місті ще залишаються десятки тисяч мирних жителів, передають Патріоти України.

Про виживання в Маріуполі Ірина розповіла виданню "Укрінформ". Вперше в їхній будинок прилетів снаряд ще 6 березня, він влучив у сусідню квартиру. Чоловік тоді вийшов по воду, бо її в місто вже привозили бочками.

Про цю родину чимало писали у ЗМІ. Популярною вона стала через 22-секундне відео, головним героєм якого був 7-річний Макар. У день, коли ролик оприлюднили, у хлопчини якраз був день народження, і Макар вирішив "подякувати" "освободителям из россии" за те, що вони зробили з його домівкою. Дитина стояла у розтрощеній обстрілами квартирі, де лишилися самі стіни. Хоча навіть вони були не всюди. Запис вдалося зробити з п'ятої спроби, на ньому чутно звуки пострілів.

Відео швидко стало "вірусним", його переглянули сотні тисяч людей. Ми відшукали родину Макара, вона нині живе у Запоріжжі. Мама хлопчика розповіла, навіщо зняла той ролик і як вони жили в Маріуполі.

Маму хлопця звуть Ірина, окрім Макара у їхній сім'ї є ще 2-річна Саша. Майже місяць родина жила в бомбосховищі у їхньому будинку.

Дім з дірками

"6 березня в сусідню квартиру прилетіло. Це було о 15:20. Я в той час годувала дітей. Саша була в стільчику для годування, а я стояла спиною до вікна і раптом почула, як падають снаряди. Ми жили в самісінькому центрі, і в той день був обстріл саме цієї частини. Я сказала Макару, щоби він швидко біг у кімнату без вікон, собою закрила Сашу. Коли бахнуло, я навіть не зрозуміла, що це влучили в наш будинок. Вилетіли вікна, скло почало сипатися. Мене врятувало те, що я фотограф і вдома був фон для зйомок, який чоловік поставив біля вікна. Цей фон стримав скло, інакше б мене ним посікло", - згадує Ірина.

Чоловіка в той момент вдома не було, він вийшов по воду. Її привозили в бочках, і людям доводилося стояти в чергах по кілька годин, навіть коли снаряди свистіли над головою.

Коли обстріл закінчився, родина заклеїла вікна плівкою. Про це сьогодні згадує з посмішкою, мовляв, якось безглуздо було все, але розуміють це лише зараз. З того самого дня родина перейшла жити до бомбосховища.

"15 березня російські військові вдарили по сусідньому будинку. Він був метрів за 100 від нашого. Це гуртожиток, де жили переселенці з сіл. На них скинули бомбу… вона пролетіла крізь усі поверхи і вибухнула на першому. Від ударної хвилі в нашому будинку вирвало вхідні двері, вікна, які ще залишились. Дім з дірками став. Меблі всі впали", - подовжує Ірина.

Їх будинок - стара "сталінка". Родина каже, що саме завдяки цьому вони й уціліли. Коли по будинку гатили з танка, він трусився, але стояв, а люди в той час сиділи у сховищі під ним.

"Дуже страшно було. Та звичайна 9-поверхівка вже вся розсипалася б", - припускає жінка.

Щоденник зі сховища

Після переїзду до бомбосховища, де мешкало ще півтора десятка людей, Ірина почала вести щоденник. Кожен ранок починався з того, що вона прокидалася і говорила "Сьогодні (таке-то число), понеділок, вівторок, середа…". За словами Ірини, таким чином вона не втрачала зв'язку з реальністю і стежила за днями тижня та датами.

"Я все фіксувала, записувала на телефон, коли ми підіймалися в квартиру, коли кого бачили… ми не розуміли, чи знає взагалі хтось про те, що з нами відбувається. Ми не розуміли, чи говорять про Маріуполь взагалі. Нас бомбардують, гинуть люди, а нам здавалося, що про нас ніхто не говорить. Ми не розуміли, чому за нами не йдуть, чому нашим військовим не допомагають, і я всім говорила: "Коли виберемось, то все це треба розказати і показати", - зізнається Ірина.

Російські військові глушили український зв’язок і на початку квітня (на той час Ірина з родиною вже виїхала з міста) роздали людям сім-карти свого "Фенікса". Але річ у тому, що цей оператор дозволяє телефонувати або всередині окупованої території, або ж до росії.

Маріупольці кажуть, що рашисти дуже бояться того, що люди почнуть телефонувати своїм знайомим і рідним, які живуть на підконтрольних територіях.

"Бояться, що людям скажуть: "Мам, Україна чекає на тебе. Тут тобі пенсію нараховують, тут працює все. Приїжджай швидше", - коментує Ірина.

Такий щоденник Ірина вела аж доки не приїхала в Запоріжжя (1 квітня). Поки ми говорили, до нас прибіг Макар. Запитала у нього про те відео, яке він записав на свій день народження.

“Коли ми його знімали, на вулиці стріляли. Страшно було. І з Маріуполя страшно було вибиратися. Моя кімната згоріла. Від нашої квартири лише стіни лишилися”, - каже дитина.

Ірина читала сину вітання і яскраві коментарі, які залишали під відео знайомі та незнайомі люди. Зізнається, що виклала відео, аби люди побачили, в яких умовах живуть маріупольці та який жах пережили діти. Вона отримала чимало негативних коментарів від росіян, але було два, в яких росіянки дякували за те, що їм відкрили очі на страшну правду про Україну. “Якщо я переконала хоча б одну людину, то відео було знято недарма”, - говорить Іра.

Коридор до Запоріжжя

З Маріуполя родина виїхала на авто. Спочатку дістались до Бердянська, де планували заночувати, а тоді рушати на Запоріжжя. Але там відключився український зв’язок, люди не розуміли, чи приходять евакуаційні автобуси (родина повинна була їхати у складі колони автомобілем), тож щодня виходили на місце, звідки мало бути відправлення.

“Автобуси в саме місто не пускали, тож тим, у кого нема свого транспорту, треба було ходити пішки або на таксі добиратися до того місця, де формувалася колона. Таксисти брали: хто по 600 грн за людину, хто по 800 грн з машини. Ми зустріли знайомих з Маріуполя, у них також двоє дітей. Ця сім’я два дні їздила за місто, автобусів усе не було. Вони нам сказали, що вже не знають, що робити, адже грошей лишилось всього 1500 гривень, а треба ж і продукти купувати. Ми дуже боялися, що нас не випустять”, - згадує Ірина.

У Бердянську вони жили тиждень, а потім таки дісталися до Запоріжжя. Зупинились в Ірининої тітки. Кажуть, їхати звідси не планують. Своє рішення змінять, лише якщо тут почнеться те саме, що у Маріуполі.

Маріуполь стирають з лиця землі за те, що він залишився Україною

У Маріуполі в Ірини крім друзів та знайомих лишились батьки та двоюрідна сестра. Жінка понад усе мріє побачити їх знову. “Із сестрою говорила лише раз. Питаю в неї: “Як ти?”. А вона мені каже, що все «ок». Ось так зараз: сусіда вбило, а ти живий - значить все «ок». Страшно”, - каже вона.

Під час нашої розмови Ірина кілька разів повторювала фразу, що з Маріуполя треба вибиратися. Вона постійно робить дописи у Фейсбуці, в яких розповідає, що Запоріжжя не захоплене і тут є життя.

“Мені вдалося поговорити з мамою. Вона питає: “Ти де?” Я їй кажу: “У Запоріжжі”. А вона питає, а чого ми далі не їдемо, у безпечне місто. Коли кажу, що нам тут добре, вона знову питає: “А яка там країна?” Кажу, що Україна тут, а їм там розповідають же, що тут їх ніхто не чекає”, - зі слізьми на очах розповідає Ірина.

За місяць жінці виповниться 38. Все своє життя вона прожила у Маріуполі, а сьогодні в її рідному місті замість будинків стоять “огризки”, в яких немає ні газу, ні електрики, ні води - життя немає.

“Я хочу аби наші військові обов’язково відбили нашу землю. Інакше, що… все даремно? Стільки смертей…” - каже Ірина і додає, що дуже сумує за рідним Маріуполем. За самим містом, не за квартирою, бо її вже немає, а може, немає й будинку, в якому вона жила.

Ірина зізнається, що 24 лютого, коли почалася повномасштабна війна, вони з чоловіком не очікували, що з Маріуполем так чинитимуть. Пояснює, що за 8 років вже звикли до звуків стрілянини та вибухів.

“Коли почали бомбардувати Маріуполь, я чоловіку сказала, що це не війна. Вони (рашисти) прийшли знищити нас. Вони скидали бомби на житлові будинки, приватний сектор, пологові. Вони вбивали вагітних і дітей. Якщо десь і є війна, то не в Маріуполі. Наше місто навмисно стирають з лиця землі. Це помста за 2014 рік. За те, що тоді ми лишились Україною”, - впевнена жінка.

Коли я попросила сказати щось тим маріупольцям, які досі залишаються в місті, очі Іри знову наповнились сльозами.

“Це один біль на всіх нас. Діра в душі, у свідомості від того, що в нас відібрали все. Тим, хто залишився, хочеться сказати, щоб змогли вибратися швидше сюди, на територію, підконтрольну Україні. Маріуполь залишиться Україною, Маріуполь – це Україна”. Я запитала, чи не хоче вона звернутись до росіян, але жінка сказала, що їй нічого сказати їм.
Джерело: Укрінформ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни готують наступ на кількох напрямках: Військовий експерт назвав дату "Х"

четвер, 18 квітень 2024, 21:45

Російські окупанти готують новий наступ у 2024 році, проте він проходитиме у другій половині року, після "інавгурації" Путіна. Про це в ефірі "Апостроф TV" заявив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, передають Па...

Вперше в Україні: В Одесі засвітився екстремальний спорткар Maserati (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 21:33

В Одесі нещодавно помітили унікальне авто італійського бренду. Вулицями Одеси проїхала Maserati Corse 2020 – автомобіль з нової ери Мазераті, ціна якого може стартувати від 220 000$. Про це повідомляє topgir, передають Патріоти України. Зауважується, щ...