Аерокосмічний ракетний комплекс UAirlaunch: "Південне" готує Іл-76 як стартовий майданчик для запуску супутників на орбіту Землі (відео)

“Створення авіаційного космічного комплексу на базі Іл-76

Державне підприємство «КБ Південне» опрацьовує можливість створення авіаційного космічного комплексу на базі літака Іл-76, повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву державного підприємства «КБ Південне» під час підбиття підсумків своєї діяльності у 2021 році.

Комплекс буде призначено для повітряного старту ракети-носія на гібридних та рідинних двигунах.

Літак Іл-76 прийнято як основний варіант для його доопрацювання з метою створення літака-носія при реалізації українського проєкту «Аерокосмічний ракетний комплекс UAirlaunch».

Ракетний комплекс UAirlaunch, що розглядається, потенційно буде здатний забезпечити виведення всіх українських космічних апаратів, створюваних для вирішення різних національних завдань.

Створення подібного класу авіаційно-космічних систем на базі літака Іл-76 проводилося в Україні й раніше, наприклад, проєкт «Мальва», але далі за створення рекламних буклетів справа не йшла.

Спочатку десантування таких ракет передбачалося проводити із вантажної кабіни літака Іл-76. Роботи, проведені наприкінці 1980-х років показали, що неможливо безпечно десантувати довгу ракету (20 метрів). Проблеми виникають через повітряні вихори, що утворюються в задній частині літака.

Модель літака з системою повітряного старту

Другим негативним фактором при десантуванні ракети з вантажної кабіни літака є її габарити та особливо хвостове оперення, яке можна порівняти з поперечними габаритами вантажної кабіни.

Розмістити ракету на пілоні під крилом неможливо через величезні навантаження на крило Іл-76 так. До того ж ракету треба розташувати ближче до землі, щоб у процесі відділення вона не зачепила двигун або обтічник шасі.

Тож, було обрано розміщення ракети на пілоні на рівні обтічника шасі, що дозволяє уникнути небажаних контактів.

Іл-76 з аерокосмічним ракетним комплексом UAirlaunch

Український літак Ан-124-100 не розглядається через свою високу ціну. Придбати такий літак, модернізувати його та модифікувати під установку обладнання для пуску ракети необхідно близько 100 млн доларів, що можна порівняти з вартістю всього проєкту.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...