Афера Геруса - втіха Коломойського: Український "Енергоатом" несе збитки через імпорт російської електроенергії

Коли змінюється навантаження в енергосистемі, і електрична енергія "Енергоатому" стає зайвою, йому потрібно її продавати на інших сегментах ринку, що не завжди вдається.

Рост імпорта російської електроенергії наносить ущерб українській держкомпанії «Енергоатом». Про це повідомив Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець, передають Патріоти України.

Експерт зазначив, що через зростання імпорту російської електроенергії державна компанія "Енергоатом" змушена піти з ринку «на добу вперед» на балансуючий ринок, в результаті чого має фінансові втрати. "Технологічно "Енергоатом" і атомні електростанції працюють таким чином, що вони не можуть змінити своє виробництво в більшу або меншу сторону протягом доби. Тому, коли змінюється навантаження в енергосистемі, і електрична енергія "Енергоатому" стає, грубо кажучи, зайвою, йому потрібно її продавати на інших сегментах ринку. Часто він не може продати її через відсутність попиту. Я вже знаю про балансуючий ринок. А все це відбувається якраз через те, що в Україну зайшов російський і умовно білоруський, який так само точно є російським, імпорт електричної енергії, який займає вже на сьогоднішній день майже 16% від усього споживання електричної енергії в Україні", - пояснив Трохимець.
Експерт також звернув увагу, що через імпорт російського струму почали обмежувати потужності вітчизняних компаній, в тому числі і "Енергоатому", який до того ж має соціальне навантаження у вигляді спецзобов'язань з продажу дешевої електроенергії для населення.
"Слід розуміти, що електроенергетика працює таким чином, що накопичити її десь на складі не можна. І якщо з'являється додаткова електрична енергія в енергосистемі України у вигляді імпорту її з Росії і умовної Білорусі, десь має зменшитися її виробництво. Спочатку страждають теплові електростанції, але, в підсумку, доводиться також знижувати вироблення електроенергії "Енергоатомом"... У нього є право продавати 10% виробленої електричної енергії на вільних сегментах ринку за вільними цінами. Так ось, коли у нього зменшується виробництво електричної енергії, то він якраз найменше її продає на вільних ринках і втрачає від цього кошти", - сказав Трохимець.
Джерело: Факты

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...