"Антонов" дав добро: Літаки Ан-32 літатимуть на біопаливі

Українські військово-транспортні літаки Ан-32, які стоять на озброєнні ВПС Індії, отримали сертифікацію для польотів з використанням біопалива, повідомляють Патріоти України з посиланням на Крила.

За даними журналістів, відповідний документ був виданий в п’ятницю індійським Центром визначення льотної придатності та сертифікації військових літаків (Centre for Military Airworthiness and Certification, CEMILAC).

Повідомляється, що пальне для Ан-32 буде містити 10% біопалива, виробленого з насіння і плодів декількох видів місцевих дерев. ВПС Індії прийняли таке рішення на основі серії випробувань, які пройшли у 2018 році.

“Обсяг цих перевірок повністю відповідає міжнародним авіаційним стандартам. Сьогоднішнє схвалення стало підтвердженням ретельних перевірок на використання біопалива місцевого виробництва”, – сказав речника ВПС Індії, капітан Анурапа Баннерджі.

Як зазначається, авіаційне біопаливо було розроблено індійським Інститутом Нафти в місті Дехрадун у 2013 році. У липні 2018 року головком ВПС Індії маршал Дханоа дозволив почати випробування такого палива на військово-транспортних літаках. На думку Нью-Делі, застосування біопального дозволить знизити залежність країни від викопних видів палива, запаси яких в Індії невеликі.

За інформацією індійського Інституту Нафти, для виробництва біопалива підходять рослинні олії, які можна отримати з насіння і плодів таких дерев, як ятрофа (Jatropha), саловоє дерево (shorea robusta), ним (azadirachta indica), мадука довголиста (madhuca longifolia), Каранджа (pongamia pinnata), гарцинія індійська (garcinia indica).

Ростуть вони часто в передгір’ях і джунглях на так званих племінних територіях, де живуть представники місцевих племен. Влада вважає, що збір насіння і плодів для виробництва біопалива буде, крім того, сприятиме економічному розвитку цих територій.

Можливість використання біопалива розглядає й індійська цивільна авіація. У 2018 році відбувся перший комерційний політ на біопаливі, який виконав авіалайнер місцевої авіакомпанії SpiceJet.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...